Poniżej wydarzenia w skrócie:

Rok 2017 - Każdy koniec to początek jakiejś nowej historii

Ze względu na istniejącą sytuację decyzją Fundatora, popartą przez Radę Fundacji, Fundacja Freespiriit zamyka swoją działalność. Z dniem 31 stycznia 2017 w KRS zostaje zamieniona nazwa Fundacja Freespirit na Fundacja Freespirit w Likwidacji. 16 lutego minęło 10 lat od uroczystej inauguracji działalności Fundacji. To dobry moment by rozpocząć nowy rozdział ...

Rok 2016 - mija 10 lat ...  w Moree nie ma miejsca na bibliotekę

Władze Moree podejmują decyzje o przeznaczeniu budynku, gdzie przez kilka lat funkcjonowała biblioteka, na Ghana Insurance Company. Fundacja wraz z książkami i całym wyposażeniem musi się wyprowadzić. Kilka miesięcy trwa poszukiwanie nowego miejsca na bibliotekę. Ostatecznie książki trafiają do biblioteki w Elminie , a wyposażenie zostaje wykorzystane do Pokoju Podróżnika w Akumapa Village, gdzie podczas warsztatów w Elminie Zespół Freespirit korzysta z zakwaterowania.

9 czerwca występem nad oceanem w Moree członkowie Zespołu Freespirit oddają hołd podróżniczej legendzie, której odejście dało początek Fundacji. To dobry moment, by dorosła już młodzież z Moree wzięła sprawy w swoje ręce, bo zaangażowanie w szerzenie afrykańskiej kultury, wyjazdy i zmiany w rozwijającej się mocno Ghanie ukazały nowe horyzonty.

Rok 2015 - sukcesy , plany i rozczarownia

Zespół FREESPIRIT otrzymuje zaproszenia do udziału w dwóch międzynarodowych festiwalach „Kids Fun Folk” w Poznaniu i „Warmia 2015” w Olsztynie. Pomiędzy festiwalami planujemy Afrykański Tydzień w Choszcznie i wakacyjny wypoczynek w Gdańsku. Pierwsza połowa roku mija pod hasłem intensywnych przygotowań - treningów, warsztatów na obozie, występów w hotelowych resortach i na Zamku w Cape Coast. Kolejne paszporty, mnóstwo dokumentów. Ambasada Niderlandzka rozwiewa nasz entuzjazm odmową wiz. Status społeczno ekonomiczny pełnoletnich już członków Zespołu nie daje gwarancji na ich powrót do Ghany. Najstarsi stażem członkowie Zespołu rozpoczyną studia, dwóch bebniarzy zostaje nauczycielami w prywatnej szkółce.

Rok 2014 –  rok nowych wyzwań -  Zespół Freespirit w Polsce

To kolejny rok działalności biblioteki w Moree, która szczególnie dla członków Grupy Artystycznej pełni wyjątkowo ważną rolę. Fundacja organizuje przyjazd do Polski siedmioosobowej reprezentacji Zespołu. Fundusze na podróż zdobywamy za pomoca portalu " Polak Potrafi" i Indiegogo. Dzieci z Freespirit uczestniczą w projekcie Brave Kids i międzynarodowym festiwalu Eurofolk 2014 w Zamościu, po którym jadą na fantastyczny tydzień wakacji w Radzyniu Podlaskim. Wizyta w Warszawie na Zamku i Stadionie Narodowym to wisienka na torcie spełnionych marzeń.

2013 – spełniają się marzenia – dzieci z Moree na trzech festiwalach w Europie

To wyjątkowo intensywny rok dla Zespołu Freespirit. Po trzech latach starań o wizy Schengen tym razem się udaje i 12 młodych talentów z Ghany wraz z trenerem Benem Borketey bierze udział w podróży do Europy. Jadą z Ghany do Burkina Faso, by z Ougadougu samolotem polecieć do Paryża na festiwal Dzieci Świata we Francji. Potem busem przez Belgię, Holandię i Niemcy do Polski na Święto Dzieci Gór w Nowym Sączu i kolejny międzynarodowy festiwal folkloru w Zielonej Górze. Razem 20 festiwalowych koncertów i 5 innych występów na różnych scenach, skwerach i deptakach w kilkunastu miastach Polski i Francji ogląda kilkunastotysięczna widownia. Wizyta w Gdańsku i wieczór w Klubie Morza „Zejman” kończy pobyt w Polsce. Z mnóstwem wrażeń i przyjaźni Zespół Freespirit powraca do Moree 11 sierpnia.

2012 - Freespirit Art Group - występy w Ghanie

Zespół Freespirit wielokrotnie występuje w Ghanie - m.in. w Cape Coast, w National Art Centre w Akrze, w Anomabu Beach Resort, na festiwalach Abangye i Fetu Afahye. Dzieci uczestniczą w wycieczkach, m.in. do Kakum Park  oraz jadą na obóz wakacyjny do Duakwy. Pomimo zaproszeń na festiwale w Polsce i we Francji w afrykańskich realiach nie udaje nam się w porę załatwić wszystkich formalności. Wyciągamy odpowiednie wnioski i wierzymy, że do trzech razy sztuka i w przyszłym roku wreszcie zobaczymy dzieci z Moree w Polsce. Szczegóły w zakładce 2012.

2011 – Dzieci z Moree i międzynarodowe festiwale

Przez pierwszą połowę roku załatwiamy sprawy związane z przyjazdem Zespołu do Polski. W Ghanie - akty urodzenia, paszporty, notarialnie podpisane zgody rodziców, wizy, nowe stroje, a u nas koordynujmy pobyt w rożnych miastach i fundusze. Dzieci intensywnie trenują, nadzieje rosną, a ambasada belgijska odmawia wystawienia wiz. Wyciągamy wnioski i planujemy udział w festiwalach w 2012. Dzieci z Moree zaprasza Nowy Sącz, Tarnobrzeg. okoliczne miasta, no i oczywiście Trójmiasto.

2010 - Wakacje z Zespołem Freespirit

Nowy rok rozpoczynamy przeprowadzką biblioteki i urządzaniem jej w nowym miejscu. Włączamy miejscowe szkoły do zaangażowania się w pierwszy festiwal w Moree pod hasłem MORE Education for better future. W wakacje organizujemy tygodniowy obóz w rejonie Volta dla 26 dzieci z Grupy Artystycznej. Ekscytujące wycieczki, rożne warsztaty i spanie w namiotach - to pierwsze prawdziwe wakacje dla dzieci z Moree. Zespół otrzymuje zaproszenie do udziału w trzech Międzynarodowych Festiwalach w Polsce.

2009 - Szerzymy afrykańską kulturę

Z biblioteki korzysta coraz więcej dzieci i młodzieży, wspierają nas wolontariusze. Staramy się o ziemię na budowę Centrum Edukacyjno-Kulturalnego w Moree. Dla wielu dzieci szkoła jest tylko marzeniem. Organizujemy debatę i obchodzimy Dzień Dziecka Afrykańskiego. Uczniowie przeszli uliczkami Moree nawołując do posyłania pracujących dzieci do szkoły. Zespół artystyczny występuje na festiwalu Fetu Afahye i Międzynarodowej Konferencji „ African Culture and Development ”. Moree odwiedza przedstawiciel Ministerstwa do Spraw Kobiet i Dzieci, ale i ta wizyta nie pomaga rozwiązać złożonej sytuacji. Musimy przenieść bibliotekę w inne miejsce.

2008 - Otwarcie biblioteki w Moree

W lutym następuje uroczyste otwarcie budynku biblioteki uświetnione afrykańskimi rytmami i tańcem w wykonaniu dzieci objętych opieką Fundacji. Wkrótce docierają pierwsze książki zebrane w Polsce i Irlandii. Biblioteka poszerza działalność, Grupa Artystyczna Freespirit bierze udział w pierwszym festiwalu w Cape Coast i występuje w odwiedzanych przez turystów restauracjach.  Wydajemy Kingi pamiętniki „ Moja Afryka ”

2007 - Fundacja rozpoczyna działalność

Korzenie Fundacji powiązane z Moree, gdzie liczba dzieci nie uczęszczających do szkoły przewyższa liczbę tych, co mają taką szansę. około 2,5 tysiąca dzieci nie jest objętych edukacją szkolną. W szkołach głównym problemem jest brak książek. Postanawiamy założyć pierwsza bibliotekę w Moree. Budowa rusza w październiku. By wspierać afrykańska kulturę, robimy też nabór do Zespołu Artystycznego. W listopadzie kupujemy bębny i rozpoczynają się systematyczne zajęcia. Młodzież włącza się w organizację wystaw zdjęć Kingi.

2006 - Na białym wielbłądzie do nieba

W Afryce Kinga spełnia swoje kolejne marzenia. Zostaje posiadaczką białego wielbłąda, przemierza pustynie, poznaje nowe miejsca, żyje wśród ludzi. Odmienia losy afrykańskiej dziewczynki …i w Ghanie zapada na ciężką odmianę malarii. 9 czerwca wyrusza w swą ostatnią podróż.

24 czerwca, w gronie przyjaciół z całego świata, żegnamy Kingę - Wolnego Ducha i tego dnia w sercach rodzi się pragnienie czynienia dobra. Odmiana losu jednego dziecka stała się inspiracją do powołania Fundacji Freespirit z jej misją.

2005 – Afryka wzywa !

Europa, Indie i Nepal, pięć lat autostopem dookoła świata zakończone wydaniem książki „Prowadził nas los” to nie koniec podróży ..Lato prawie odeszło, dni coraz chłodniejsze, poprzednia podróż uwieczniona w książce... Nadchodzi czas na kolejne przygody ” . 15 października 2005 Kinga wyrusza w w kolejną podróż, samotnie do Afryki. Autostopem przez Europę i 31 października stawia pierwsze kroki na na afrykańskim kontynencie. Śnieg w Afryce ! - donosi Kinga w pierwszym mailu.

Zmieniony ( Sobota, 25 Luty 2017 22:32 )