Kościół katolicki w Moree ( St. Matthew’s Rectorate) zaoferował nam niedokończoną budowę dwóch garaży i sąsiadującego z nimi magazynku w celu wykorzystania ich na bibliotekę prowadzoną przez Fundację do czasu wybudowania stałej, większej na nowej ziemi. Sądzimy, że stosunkowo łatwo będzie można przystosować garaż na potrzeby biblioteki. Jeśli nawet tymczasowa, ale już będzie mogła przynosić korzyści dla miejscowej społeczności, a my nabierać doświadczenia.
Ten dobry początek oznacza, że potrzebujemy trochę materiałów, ekipę budowlaną i wolontariuszy do rozkręcenia akcji zbierania książek. Biblioteka w Afryce to miejsce, gdzie można poczytać samodzielnie lub posłuchać opowieści czytanych przez innych, odrabiać prace domowe, przygotowywać się do semestralnych egzaminów. To miejsce, gdzie można zacząć naukę czytania i pisania w dowolnym wieku, to miejsce na aktywność międzynarodowych wolontariuszy.