Założenie biblioteki i dobry początek jej działalności przerywa nam ponaglanie księdza do opuszczenia tego miejsca i wyprowadzki. Bez względu na wcześniejszą umowę ważniejszą potrzebą staje się mieszkanie dla misjonarza. Tu umowa nie ma żadnego znaczenia. Szukamy więc wsparcia u  króla Moree, rozmawiamy z  przedstawicielami młodzieżowej organizacji. Katolicki kościół jest tu największą budowlą, góruje nad miastem, religia i wizja lepszego życia w niebie jest priorytetem, więc nikt nie sprzeciwia się kościołowi. Do tego Nana Bassa II jak się okazuje tylko nazywa się królem, nie ma jednak żadnego wpływu na to co się dzieje w Moree. Jest gotowy wstawić się za nami u księdza jeśli damy mu pieniądze na plany ziemi pod budowę nowej biblioteki. Oczywiście sfałszowane.
Losy biblioteki stają się niepewne. By wyjaśnić sytuację na naszą prośbę do Moree przyjeżdża z Accry Peter Eduful - Executive Secretary of the Ghana National Commission on Children (GNCC) Jednak ksiądz Felix Acquan -Ghann nie przyjmuje człowieka z Ministerstwa. Archidiecezja ma siedzibę w odległym 8 km Cape Coast. W imieniu dzieci z Moree piszemy list do Kardynała Petera Turksona. Do naszego listu dołączamy listy młodzieży, w których opisują jak potrzebna i ważna jest biblioteka.

Priorytety w Moree     Priorytety w Moree