Szukamy dodatkowych funduszy na realizację wakacyjnego projektu. Z Kofim objeżdżamy okoliczne hotele z ofertą  występu grupy za opłatę lub zgodę na zbiórkę. Najbliższa perspektywa w Elmina Gold Beach Resort. W tym hotelu zespół wystąpi pierwszy raz, więc jedyne co udaje się wynegocjować to basen, dystrybucja fundacyjnych broszurek wśród zainteresowanej publiczności i napoje po występie. Basen i wspólny czas spędzony na ładnej plaży to frajda dla dzieci i również nagroda za ich wysiłek, więc decydujemy się na wyjazd do Elminy.

Elmina Gold Beach Resort

wystep w Elmina Gold Beach Resort

Pranie fundacyjnych koszulek, kostiumów, poszukiwanie strojów kąpielowych w stosach ciuchów sprowadzonych z Europy. W wyborze i cenowych negocjacjach pomaga Rebeka, Daina i Sara. Tu wybieramy dwa, tu trzy….  po przejściu kilku uliczek Cape Coast mamy stroje dla wszystkich dziewczynek. 1-2 Ghc za strój. Droższe okazują się spodenki dla chłopców, bo kupujemy nowe. Planujemy posiłek dla dzieci. Amina robi zakupy i sos do kenke- lokalnej potrawy, po występie bagietka z pastą orzechową.

Po Afrykańsku, cały nasz sprzęt, 25 dzieci i 4 osoby dorosłe mieszczą się do mini busa. Modlitwa.Przed każdą kontrolą policyjną ilość decybeli wzrasta, zatrzymujemy się dopiero przed hotelem. Podekscytowane dzieciaki przebierają się w pierwsze w życiu stroje kąpielowe i szczęśliwe wskakują do basenu. Po dwóch godzinach plaża, palmy, kokosy .. raj. Gośćmi hotelowymi wieczorem okazują się niefortunnie sami bogaci Afrykańczycy, bardziej zainteresowani bufetem i własnym towarzystwem niż tradycyjnymi afrykańskimi tańcami. Do tego występ w miejscu słabo oświetlonym, bo tam gdzie reflektory oświetlają taras podłoga jest tak śliska, że jest niemożliwy energiczny taniec. Pomimo tych przeszkód występ udany!
Minibus w dwie strony 70, wyżywienie+woda pitna 45Ghc - tyle kosztuje nas dzień w Elmina Beach Resort.