Ważne jest wspieranie afrykańskiej kultury, danie szansy dzieciom i młodzieży nauki tradycyjnych tańców i spędzania wolnego czasu w kulturalny sposób. W Moree powstaje Cultural Troupe of the Freespirit Foundation (szukamy nazwy dla naszego zespołu ) - grupa dzieci, która będzie śpiewać, tańczyć i grać na afrykańskich instrumentach.

Zajęcia odbywają się dwa razy w tygodniu.Dzieci podczas zajęć dostają posiłek sponsorowany przez naszą Fundację. Podczas pierwszych tygodni z pewnością będzie rotacja dzieci, jedne może zrezygnują, a kolejne zdolne i pracowite dołączą. Po ustaleniu ostatecznego składu artystycznej grupy zaopatrzymy dzieciaczki w stroje - sukieneczki, koszulki i spodenki Fundacji Freespirit (szukamy projektanta i pomysłu) i obejmiemy dzieci dodatkową wszechstronną edukacją, tak więc zajęcia będą odbywać się częściej.

Z przyjemnością będziemy śledzić jakie postępy robi nasza grupa i czekamy na pierwszy występ z okazji otwarcia pierwszej biblioteki w Moree.