Przez minione 10 lat Fundacja Freespirit wspierała edukację dzieci z Moree w Ghanie. Dziękujemy wszystkim Ludziom Dobrych Serc za pomoc. Dzieci korzystały z biblioteki,  mogły uczyć się z wykorzystaniem podręczników, wyjeżdżały na wycieczki i obozy taneczne organizowane przez Fundację, poznawały historię, miały szansę być aktywnymi członkami Zespołu Freespirit. Pierwsi nasi podopieczni rozpoczęli już studia i pracują.

Ghana jest mocno rozwijającym się krajem, następują duże zmiany. Tak jak i u nas młodzież korzysta z telefonów, internetu i Facebooka. Przed młodymi ludźmi stają nowe, lepsze perspektywy.

Z początkiem 2017 r. Fundacja Freespirit zamyka swoją działalność.

W Moree, ghanijskiej rybackiej miejscowości nad oceanem jeszcze 10 lat temu wiele dzieci nie uczęszczało do szkoły. Część z nich nigdy nie chodziła, inne musiał rezygnować. Powód -  ubóstwo i konieczność pracy.

Sytuacja dzieci z Moree oraz pytania osób gotowych do pomocy skłoniła nas do realizacji projektu Patronat.

Opiekun na odległość wspierał edukację konkretnego dziecka. Z poczatkiem 2012 nowym patronatem obejmujnowalismy tylko dzieci należące do Zespołu Freespirit.

Dzieci objete patronatem były zobowiazane do :

1. Wykazywania zaangażowania w osiąganie postępów w nauce

2. Bycia aktywnymi członkami bliblioteki oraz dbania o jej czystość i wyposażenie

3. Przekazywania do biblioteki po zakończonym semestrze szkolnych raportów

4. Dbania o podręczniki otrzymane od Fundacji

Uczyliśmy dzieci odpowiedzialności. Fundusze ze wspólnego budżetu przeznaczane były w pierwszej kolejności na pomoc dzieciom spełniającym powyższe warunki. Sytuacje dzieci były bardzo różne, więc przyznawanie pomocy rozpatrywane było indywidualnie i według najpilniejszych potrzeb. Natomiast wszyscy nasi podopieczni mogli korzystać bezpłatnie z biblioteki i zajęc w niej realizowanych.

Od 2014 zmieniliśmy schemat działania. Wprowadzona została zasada wspomagania Biblioteki w Moree i Grupy Freespirit. Mieliśmy nadzieję, ze to pomoże zwiększyć budżet Fundacji i umożliwi pomoc dla podopiecznych, których kształcenie jest droższe oraz na realizację zadań, na które brakowało funduszy.

Każda złotówka pomagała  realizować kolejnych marzenia i wyzwania.
Dziękujemy :)

Zmieniony ( Czwartek, 02 Marzec 2017 23:28 )