Fundacja Freespirit otrzymała zaproszenie do udziału w  Konferencji, a nasza artystyczna grupa do występu dla międzynarodowej publiczności – uczestników konferencji w Akrze.

Wyjazd do Akry poprzedziły długie przygotowania, intensywny trening prowadzony przez Kofiego i Mary, pokonywanie wszelkich trudności po drodze, zbieranie informacji o dzieciach i ich potrzebach, zakup

materiału na stroje i afrykańskich dodatków do tego, szycie kostiumów oraz druk specjalnych koszulek. Ostateczne ustalenie składu grupy, czyli wybranie 20 dzieci na wyjazd do Accry okazało się wyjątkowo trudne.

Byłoby wszystko gotowe, gdyby dzieci miały co ubrać na wyjazd, wiec jeszcze zamawiamy po jednym komplecie koszulek i kupujemy kolejny materiał na spodenki na podróż. Wynajmujemy tro-tro ...

wystep na konferencji w Akrze        wystep na konferencji w Akrze2

Fundacja Freespirit otrzymała zaproszenie do udziału w Konferencji, a nasza artystyczna grupa do występu dla tej międzynarodowej publiczności.

Długie przygotowania .. intensywny trening prowadzony przez Kofiego i Mary - tancerkę, pokonywanie wszelkich trudności po drodze, zbieranie informacji o dzieciach i ich potrzebach .. ostateczne ustalenie składu grupy, czyli wybranie 20 dzieci na wyjazd do Accry (co było wyjątkowo trudne), zakup materiału na stroje i afrykańskich dodatków do tego, szycie ... druk specjalnych koszulek ... i byłoby prawe wszystko gdyby dzieci miały co ubrać na wyjazd. wiec jeszcze zamawiamy po jednym komplecie koszulek i kupujemy kolejny materiał na spodenki na podróż.

W międzyczasie mnóstwo rożnych spraw dotyczących dzieci z artystycznej grupy- Rebeka złapała malarię i trzeba ja szybko postawić na nogi .. Issacka i Johna co są z nami od momentu założenia zespołu zapisujemy do szkoły średniej... i inne drobniejsze ale ważne sprawy.
Minibus, wyżywienie, zakwaterowanie ... wszystko ustalone !

O 7:20 w niedzielę ruszamy rano z podekscytowaną gromadką w fundacyjnych koszulkach. Oczywiści bębny jadą z nami. Wesoły bus z ghanijskimi piosenkami!

W Akrze zatrzymujemy się w Art Center. To ciekawe miejsce nie tylko dla turystów. Dzieci mają frajdę w sklepiku z tradycyjnymi afrykańskimi instrumentami. Grają , tańczą … potem jedziemy do pobliskiego Children's Park...
Zakwaterowanie. Mieszkamy u ludzi z Hospitality Club w pobliżu kościoła Roman Church. Na przykościelnym podwórku mnóstwo dzieci – grają w nogę, bawią się, jest gwarno … dziś dzień otwarty dla wszystkich dzieci z okolicy. Ksiądz zaprasza też nasze dzieci do wspólnej zabawy, ale te wybierają zabawy w swoim towarzystwie i z naszymi wolontariuszami.

Wieczorem próba w nowych strojach no i obowiązkowe ogólne mycie. Ale o tym nie musimy dzieciom przypominać. Są wyjątkowo zaradne, grzeczne i pomocne.
Minął pierwszy dzień pełen emocji. Chłopcy śpią w namiotach, dziewczynki na podwórku, na materacach przytulone do siebie, każda przykryta swoim kawałkiem afrykańskiego materiału.

Zaraz po śniadaniu jedziemy do Erata Hotel, miejsca konferencji i występu. Jesteśmy przyjęci bardzo serdecznie. Czekając na czas występu Mary maluje dzieciaki. Wyglądają wyjątkowo, więc robimy im sesje zdjęciowe.
Podziwiam dzieci za cierpliwość i wytrzymałość . Nikt nie marudzi. Upał ogromny, występ przy basenie, więc jedynie młodzież daje mi znaki, że chciałaby wskoczyć do basenu.
Po występie otrzymujemy mnóstwo gratulacji .. i zaproszenie do udziału w festiwalu w Etiopii w lutym i dwutygodniowy art workshop w Sierra Leone w sierpniu 2010 .

Pobyt a Akrze rozbudził marzenia i zachęcił dzieci do wytężonej pracy. Większość z nich po raz pierwszy zobaczyła świat jakże inny od Moree.
To były fantastyczne dwa dni z fantastycznymi dziećmi.

Cieszę się, że Freespirit Art Group ma wpływ na podtrzymywanie jakże pięknej afrykańskiej kultury i tradycji, wierzę też ze w przyszłości będzie miała wpływ na rozwój African Culture and Development.

Dziękujemy Gimnazjum nr 133 i Zespołowi Szkół nr 80 z Warszawy za pomoc i wspieranie grupy Freespirit z Moree.