AKCJA MOREE: Zeszyty, ołówki, książi. Przedmioty, których uczeń używa codziennie. Jednak nie każdy ma do nich dostęp. Dla większości afrykańskich dzieci są luksusem. Studenci Ateneum Szkoły Wyższej w Gdańsku zorganizowali akcję charytatywną na parterze gdańskiego „Zieleniaka".

Co sie dzialo?

• Dowiedzieliśmy się, że Fundacja Freespirit wybudowała bibliotekę w Moree- mówi Sylwia Gałązka, studentka Dziennikarstwa- To jedna z najbiedniejszych miejscowości w Ghanie. Dzieciaki nie mają się z czego uczyć. Chcemy zebrać najpotrzebniejsze pomoce - dodaje. Potrzebne są anglojęzyczne książki. Od bajek pisanych prostym językiem, po atlasy. Oprócz tego niezbędne są ołówki, gumki, temperówki, zeszyty. Wszystko dobrej jakości. Materiały szkolne, które można nabyć na miejscu są bardzo złej jakości. Kredek nie da się naostrzyć. Kartki w zeszytach wyglądają jak papier toaletowy. Brakuje funduszy na to, by każde dziecko miało własne przybory. Przydadzą się również gry edukacyjne. Pomysł akcji powstał w ramach Koła Naukowego- Laboratorium Dziennikarstwa. Studenci chcą pokazać, że pomóc może każdy. I nie wymaga to wielkiego wysiłku. Ważna jest integracja. Dlatego w zbiórkę zaangażowano szkoły ponadgimnazjalne w Trójmieście.
  • Utworzyliśmy listę szkół, rozklejamy plakaty i rozdajemy ulotki- opowiada Anna Chomicz- chcemy włączyć w projekt jak najwięcej osób. Przyłączyła się też Szkoła Podstawowa w Lisewie. Dzieci przygotowały rysunki na temat :"Moja wizja Afryki". Każdy darczyńca otrzyma taki obrazek, wraz z podziękowaniami. Zaangażowanie najmłodszych uczy ich wrażliwości i potrzeby niesienia pomocy. To symboliczny gest, pokazujący, że każdy z nas niezależnie od wieku może zrobić coś dobrego dla innych - mówi Ksenia Pisera, współorganizatorka akcji. Studenci otwarci są na pomysły dotyczące zbiórki.
  • Zapraszamy wszystkich, którzy chcą nas wesprzeć. Każda pomoc jest ważna. Jesteśmy to winni Afryce- stwierdza Małgorzata Niesiobędzka, licealistka z Gdyni.
  • Zachęcam do wsparcia tego projektu i pomocy. Wzajemna zależność od siebie państw i kontynentów jest tak wielka, że powinniśmy coraz bardziej być wrażliwi, odpowiedzialni za losy innych i jako wspólnota miedzynarodowa podejmować działania w tym zakresie.