Z przyjemnością informujemy, że dzieci z Moree otrzymały zaproszenie do udziału w kilku
międzynarodowych festiwalach:
  • Festiwal Kultur Świata „ Okno na świat” 08-10 lipca - Sopot
  • Międzynarodowe Spotkania Folklorystyczne – Lublin 16 - 22 lipca
  • Międzynarodowy Festiwal Dziecięcych Zespołów Regionalnych 24-31 lipca

To okazja do zaprezentowaniu kultury afrykańskiej szerszej publiczności w Polsce i turystom z Europy. Chcemy dać szansę dzieciom z Moree wzięcia udziału w tych edukacyjnych projektach, tym bardziej, że organizatorzy festiwalu w Lublinie i Nowym Sączu zapewniają zakwaterowanie, pełne wyżywienie, transport podczas festiwalowych dni, a program jest bardzo ciekawy.

freespirit group
Festiwal w Nowym Sączu będzie miejscem spotkania dzieci z kilku kontynentów, gdzie podczas wspólnej zabawy zapoznają się z bogactwem tradycji różnych krajów i regionów. Oprócz muzyki i tańca będzie tu okazja do poznania narodowej kuchni i nabycia wyrobów regionalnych rękodzieła artystycznego. Każdy polski zespół będzie współpracować z zespołem zagranicznym goszcząc go również w swej miejscowości, a podczas koncertu finałowego zaprezentują wspólny występ.

Festiwal w Lublinie to nie tylko koncerty , ale i warsztaty z polska młodzieżą z Zespołu Pieśni i Tańca „Lublin”, wspólne wycieczki oraz animacja dla dzieci w szpitalu. A na koniec party i piknik dla uczestników – zespołu z Finlandii, Rumunii, Ghany i oczywiście Polski.

Wyrobiliśmy akty urodzenia 22 członkom naszej grupy artystycznej. Złożyliśmy już wnioski o paszporty. Jak bardzo był to skomplikowany proces pisze Olek w mailach „ Piec miesięcy w Moree ”

Szukamy najtańszych lotów i pomysłów jak zdobyć środki na bilety.. Wierzymy, że jest u nas wielu miłośników afrykańskiej kultury. Będziemy wdzięczni za każdy rodzaj pomocy, by afrykańskie rytmy zabrzmiały latem w Polsce.