Moree ze względu na brak kanalizacji i słabo rozwinięty system sprzątania nieczystości ma wiele miejsc sprzyjających rozwojowi insektów. Moskitiery są jednym ze sposobów zapobiegania ukąszeniom, a co za tym idzie malarii.
Wspólnie z Malaria Aid Association zorganizowaliśmy akcję w Moree - prezentację na temat sposobów zapobiegania malarii. Blisko postoju taxi, tro-tro i bazaru czyli tam, gdzie codziennie przebywa wiele kobiet z dziećmi rozłożyliśmy duży namiot, a pod nim wypożyczone krzesła. Na spotkanie zaprosiliśmy kobiety w ciąży, karmiące oraz z malutkimi dziećmi czyli grupę objętą największym ryzykiem.
Wkrótce wszystkie miejsca były zajęte i dookoła spory tłum zainteresowanych. Zaprezentowaliśmy jak rozłożyć moskitierę na łóżku , ale szybko też padło pytanie jak stosować moskitierę , gdy łóżka nie ma, bo większość mieszkańców Moree śpi na matach. Całe spotkanie przebiegało wzorowo do momentu , gdy zaczęły kończyć się nam moskitiery, które dawaliśmy za prawidłowo udzielane odpowiedzi. Potem Amina już do końca dnia była zaczepiana przez rozczarowane kobiety, dla których moskitier zabrakło. W Afryce ludzie żyją dzisiejszym dniem, więc już następnego dnia o moskitierę nikt nie pytał.

malaria      malaria