W tym roku otworzyła się szansa na udział Zespołu Artystycznego FREESPIRIT w trzech międzynarodowych festiwalach w Polsce i szerzenie afrykańskiej kultury przez dzieci z Moree w Europie.

W imieniu Zespołu, ich rodziców i trenerów dziękuję za wszystkie zaproszenia. Plan pobytu w Polsce obejmował Trójmiasto, Lublin, Tarnów, Nowy Sącz, Tarnobrzeg i okoliczne regiony. Każdy z projektów szczególny i niezmiernie kształcący dla wielu stron. Dziękujemy organizatorom festiwali i wszystkim, którzy włożyli swój wkład w to, by afrykańskie rytmy zabrzmiały u nas.

Za nami wiele miesięcy intensywnych przygotowań. Przeszliśmy przez skomplikowany proces ghanijskiej biurokracji – wyrobiliśmy dzieciom akty urodzenia i paszporty, uzyskaliśmy notarialnie podpisane zgody rodziców na wyjazd za granicę. Każde dziecko stawiło się w ambasadzie holenderskiej w Akrze z jednym z rodziców na interview. W związku z tym, że jesteśmy w Schengen trzeba przejść przez ostry proces weryfikacji dokumentów. W teczce każdego dziecka oprócz zaproszeń i kilku listów wspierających projekt znalazła się jeszcze zgoda szkoły, informacja o opłaconym czesnym, oceny semestralne, ubezpieczenie, rezerwacja biletów. Teczki dorosłych uzupełniały kopie kolejnych dokumentów.

Z przykrością informuję, że Zespół z Ghany nie otrzymał wiz co znaczy, że nie będzie mógł przyjechać tego lata do Polski.  Wierzę jednak, że z tym bagażem doświadczeń jakie zdobyliśmy, z przyjaznymi władzami wielu miast gotowych inwestować w kulturę realizacja projektów będzie możliwa w przyszłym roku. Dołożymy wszelkich starań, by wziąć udział w festiwalach za rok i by wizy uzyskać.

Teraz pozostaje nam zaplanowanie udziału w PANAFEST- największym festiwalu w Ghanie. Jego koloryt przyciąga turystów z wszystkich kontynentów. Zapraszamy :)

Dziękuje Wszystkim, którzy sercem są z afrykańskimi dziećmi i Zespołem Freespirit.

Krystyna Choszcz- prezes Fundacji