Lekcje biblioteczne w Moree

Mapa Afryki zakupiona w Art Center znajduje w bibliotece honorowe miejsce. To jest inspiracją do przygotowania lekcji o kontynentach, tym bardziej, że mamy już sporo pięknych atlasów i mapy konturowe świata przysłane kiedyś pocztą. Zaprosiliśmy klasy z pobliskich szkół. Biblioteczna lekcja trwająca 2,5 godziny rozpoczyna się zapoznaniem z różnymi kategoriami książek i ich miejscem w naszej bibliotece. Z lekcji korzystają nie tylko uczniowie, ale i ich młodzi nauczyciele, bo jak się okazuje wiedzą o świecie niewiele różnią się od swych podopiecznych. Przydałyby się specjalne konspekty dla nauczycieli dostosowane do warunków jakie panują w Moree.

Konkurs czytelniczy dla uczniów klas 3 i 4

Wybieramy teksty w j.angielskim, odbijamy na ksero. W sześciu okolicznych szkołach ogłaszamy konkurs na najładniej czytaną bajkę. Na przygotowanie tydzień. Trzyosobowe delegacje wraz z nauczycielem i kilkuosobową ekipą kibicującą zapraszamy na 11 maja. Nagrody przygotowane, szkoły pojawiają się nawet punktualnie, dzieci przejęte. Rozpoczynamy konkurs. Dobry odbiór czytanych tekstów zakłóca tylko trochę hałas z pobliskiego kościoła i zajęcia sportowe również pobliskiej szkoły. Zawsze o tej porze jest w bibliotece spokój, a tu taki niefortunny zbieg okoliczności. Ale tu uczniowie i nauczyciele przyzwyczajeni do hałasów lekcji sąsiednich klas, nie oddzielonych często nawet ścianą, więc zbytnio to nikomu nie przeszkadza. Największe emocje podczas ogłaszania wyników. Nagroda grupowa dla szkoły i indywidualne. I miejsce zajmuje Star of Hope, a indywidualnie Emmanuel z tej samej szkoły. Radość wielka, dzieci spontanicznie skaczą i ściskają nauczyciela! Przyjemnie patrzeć, tylko szkoda, że biblioteka taka mała.