Odpowiedz sobie na kilka pytań:

• Dlaczego myślisz o wolontariacie w Afryce ? Czy chodzi tylko o egzotyczne wakacje czy jeszcze coś ponad to?
  • Jakich możliwości oczekujesz od siebie, jakiego wsparcia spodziewasz się od Fundacji ?
  • Jakie Twoje możliwości, zasoby dają Ci szansę wyjazdu, pobytu i pracy w Afryce ? Czas, umiejętności, fundusze na wyjazd, utrzymanie, koszty związane z obowiązkowymi szczepieniami i wykupem leków przeciwmalarycznych?
  • Na ile potrafisz pracować w trudnych warunkach, zrezygnować z codziennego wygodnego życia, przystosować się do egzotycznej kuchni i innych warunków klimatycznych ?

Jesteś gotowy zostać Obroni

Masz czas, zapał, fundusze zdobędziesz, pragniesz przygody, nowych doświadczeń i chcesz zrobić coś dla innych.

Wiesz, ze zawsze jest inaczej niż wolontariusze sobie wyobrażają, godzisz się z tym, że możesz zachorować na malarię, choć będziesz brać leki i spać pod moskitierą, przeżyć biegunkę, choć mocno będziesz przestrzegać wszelkich zasad higieny, jesteś gotowy biegać do toalety na podwórku, gdzie może zaskoczyć cię wielka jaszczurka czy jakieś robactwo. Jesteś świadomy i godzisz się, że będzie ciężko spać zanim się nie przyzwyczaisz do upału, modlitewnych śpiewów trwających do 1 w nocy, tego że toczące się życie miasteczka będzie budzić o 3 nad ranem … Wiesz , ze możesz mieć

niezliczoną ilość gości i musisz czasami podzielić się posiłkiem, którego przygotowanie po afrykańsku z reguły trwa okropnie długo ... no i przede wszystkim pragniesz dobra wszystkich dzieciaków co na Obroni czekają.

Jeśli TAK - życzymy powodzenia. Możesz zostać Wolontariuszem Freespirit w Moree !

Napisz do nas co chciałbyś robić, co zrobisz samodzielnie, a w czym potrzebujesz wsparcia? Na jaki standard życia się decydujesz? Czy będziesz robić zakupy sam? Czy chcesz gotować, czy jadać w barach przydrożnych czy turystycznych restauracjach? A może wolisz przygotowywać potrawy wspólnie i jeść czasami w afrykańskiej rodzinie? Czy wolisz mieć wszystko ustalone dokładnie przed wyjazdem, czy raczej być Freespirit ?

Jesteśmy przekonani, że :

• Moree zapisze się na stałe w Waszej pamięci. Ten wyjazd, będzie jak przeczytana książka, pełen wiedzy, czymś więcej niż tylko zdobyciem doświadczenia
  • Znajdziecie w sobie potrzebę, dowiedzenia się czegoś o historii i kulturze kontynentu afrykańskiego
  • Obserwacja i uczestnictwo w codziennym życiu społeczeństwa Moree pozwoli odnieść się do wartości jakie charakteryzują naszą i ich kulturę, zauważyć wielkie różnice jak i rozpoznać te fundamentalne, wspólne dla wszystkich.
  • Poznanie miejscowych smaków, wspólne gotowanie, nauka tańca, połowy, poznanie legend, wierzeń...to kolekcja przeżyć i emocji na całe życie, a udział w lokalnej mszy świętej, jest niezapomnianym doznaniem
  • Wolontariat może być spełnieniem marzenia, które rozbudzi głód i chęć na więcej
  • Każda osoba, która odwiedzi Moree i weźmie udział w realizacji projektów, wyjedzie stamtąd odmieniona
  • Uśmiech dzieci żyjących w tak odmiennych od znanych nam warunków poruszy nawet najtwardszych