1. Jeśli to możliwe chętnie zaangażowałabym się w wolontariat w Afryce.

Każde marzenie dane jest nam wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia ” – takie motto umieściła Kinga w swej pierwszej książce „ Prowadził nas los” . Tylko dlatego, iż wierzyła że każde marzenie jest możliwe do spełnienia mogła zrealizować swoje marzenie o podróży dookoła świata, o białym wielbłądzie… Tak więc i wolontariat w Afryce jest możliwy.
Zapraszamy do tematu - Wolontariusz w Ghanie i zapoznanie się w menu – Afryka - Moree i Edukacja z warunkami panującymi w tej rybackiej miejscowości, potem analizę własnych możliwości i czekamy na maila :)

2. Kiedy można jechać?
Potrzebujemy wolontariuszy do pracy w bibliotece od zaraz. Dzieci czekają, tak więc jeśli są już obowiązkowe szczepienia, środki na utrzymanie, bilet i dużo zapału to można jechać już ! Osobom, które pierwszy raz wybierają się do Afryki radzimy jednak wybór pory, która nie jest deszczową czyli sierpień - wrzesień oraz od listopada do początku kwietnia. Mniejsze zagrożenie malarią jest w okresie największych upałów, przed porą deszczową.

3. Jak długi wolontariat w Moree najlepszy ?
Proponujemy 2 – 4 miesiące. Miesiąc też jest możliwy, ale z doświadczenia wiemy, że trochę czasu zajmuje przystosowanie się i zapoznanie z tym co się dzieje, w co realnie moglibyśmy się zaangażować. Nie radzimy jednak dłuższego pobytu jak 1/2 roku, chyba że wolontariusz będzie miał wystarczająco dużo środków na organizację relaksujących wycieczek i odpoczynek w bardziej komfortowych warunkach.

4. Mogę zostać wolontariuszką w Afryce, jeżeli tylko moje umiejętności byłyby tam przydatne.
W Moree realizujemy obecnie kilka projektów – Biblioteka, Patronat, Zespół Artystyczny. Do konkretnych zadań są przydatne konkretne kompetencje. Z pewnością przyda się wcześniejsze doświadczenie w pracy z dziećmi – praca w bibliotece, nauczanie języka angielskiego, ale najważniejsze są cechy osobowe wolontariusza.
Przede wszystkim ważne jest
- pozytywne nastawienie i otwartość na inne kultury, innych ludzi, tolerancja
- zdolności komunikacyjne, umiejętność nawiązywani kontaktów, współpracy w grupie
- umiejętność pracy w trudnych warunkach, kreatywność, zaradność , cierpliwość
- odpowiedzialność i solidność

5. Chcę spędzić dłuższy czas na wolontariacie w Afryce. Z kim można o tym porozmawiać, kto był już na wolontariacie w Moree ?

Na wszelkie dodatkowe pytania odpowie Anka i Kris co spędzili w Moree kilka miesięcy Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.

Fundacja zapewnia opiekę Wolontariuszowi przebywającemu w Moree, udzielamy też wszystkich niezbędnych informacji organizacyjnych, w tym celu powstał Plecak Pełen Informacji.

6. Moim marzeniem jest wyjechanie do Afryki jako wolontariusz, niestety nie mam w tym zakresie dużego doświadczenia.
Zastanów się, które obecne Twoje doświadczenia i mocne strony umożliwiają Ci realizację tego marzenia już teraz. Jeśli uważasz, że jeszcze jakieś doświadczenie jest niezbędne, by podjąć się wolontariackiej pracy w Afryce pomyśl, gdzie możesz doświadczenia nabrać. Możesz też dołączyć do innych jadących do Moree wolontariuszy. W grupie będzie prawdopodobniej raźniej.

7. Czy można pracować jako wolontariusz w Afryce tylko podczas wakacji.
Można, biblioteka podczas wakacji również jest czynna, trenuje też Zespół Freespirit. W zależności też od możliwości możemy zrealizować różne wakacyjne projekty. Dzielcie się pomysłami, możecie też napisać własny projekt, który chcielibyście w Moree podczas wakacji zrealizować.

8. Jak to wygląda tam na miejscu?

Zawsze jest inaczej niż sobie wyobrażamy. Ale to nieprzewidywalne jest też ciekawe. Kris napisał w swoich zapiskach z Ghany - Dla mnie Ghana to jedno wielkie: NO PROBLEM!!!!

Kinga napisała o Afryce
„ Afryka wyzwala najmocniejsze emocje. Wszystko wydaje się tu bardziej intensywne.
Upał bardziej gorący, kurz bardziej zakurzony, kolory żywsze, muzyka bardziej trafiająca do serca, mango bardziej soczyste, bieda osiąga dno, radość życia sięga nieba, a gościnność - jest nieporównywalna.

9. Czy nadal potrzebne są książki do biblioteki w Moree ?
Tak, książki są potrzebne i to z różnych dziedzin. Oprócz książek dla dzieci potrzebujemy ciekawych książek dla młodzieży, edukacyjnych i szkoleniowych, o które pytają się studenci, nauczyciele i inni dorośli mieszkańcy Moree. Nasza biblioteka jest pierwszą w tej 30 tys. miejscowości. Większość dzieci i szkół nie posiada w ogóle podręczników, więc najbardziej przydałyby się lokalne podręczniki. A te możemy zakupić tylko w Ghanie, tak więc w tym przypadku potrzebne fundusze.
Jeśli się zastanawiacie czy warto podarować jedną książkę to zapewniamy, że każda książka jest cennym nabytkiem, bo z pojedynczych przesyłek tworzy się cała biblioteka. Oprócz tego nawet jedna ciekawa książka dla wielu może stać się otwarciem drzwi do nowego świata.