Utrzymanie równowagi między potrzebami Obroni (odwiedzający, biały człowiek co przybył i odejdzie ), a potrzebami oraz interesem i kulturą społeczności lokalnej jest jednym z ważnych aspektów pobytu wolontariusza w Afryce. Oprócz projektów dotyczących wolontariatu proponujemy poznawanie Ghany, odkrywanie historii z mieszkańcami Moree :

• Szlakiem zamków i starych fortów, pozostałości okresu kolonialnego. Cape Coast, Elmina - wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa Kultury UNESCO,  Anomabu
  • Wycieczka do Parku Narodowego Kakum Park i przejście trasą jedynych na świecie siedmiu wiszących mostów konopnych
  • Poznawanie okolicznych, położonych nad oceanem wiosek
  • Udział w festiwalach i wyjazdach na występy czy warsztaty taneczne wspólnie z Zespołem Freespirit

Proponujemy inne atrakcje związane ze specyfiką Moree jako rybackiej miejscowości w tym przejażdżki Freespirit canoe. Wspólne działania przyniosą profit wszystkim stronom. Zapewnienie pracy i zysku ubogim mieszkańcom Moree to również umożliwienie edukacji ich dzieciom.

Możemy pomóc w koordynacji pobytu wolontariusza w Moree co może zwierać :

• Odbiór z lotniska i transport powrotny na lotnisko (meet & greet)
  • Zakwaterowanie w Akrze i w Moree
  • Program Orientacyjny - w skrócie o kraju, bezpieczeństwie i podstawowych zwyczajach
  • Posiłki
  • Transport
  • Rozrywka, wycieczki
  • Przewodnik / asystent, tłumacz , nauka fante
  • Pomoc w rożnych sytuacjach – choroba, zakupy, awarie, dostarczanie wody, sprzątanie, pranie

Fundacja nie pobiera opłaty za organizację wolontariatu. Wolontariusz pokrywa koszty za usługi lokalnych mieszkańców wymagające nakładów finansowych (np. transport, zakwaterowanie ) i za ich wykonaną pracę (np. assistance, gotowanie, przynoszenie wody dla wolontariuszy) . Wolontariusze długo związani z Fundacją i aktywnie działający mogą liczyć na szczególny rabat.