W związku z tym, że przed południem w bibliotece raczej pusto uczestnicy tygodniowych warsztatów podejmują decyzję przeprowadzenia dla dzieci nie objętych szkolną edukacją - reading time oraz gier i afrykańskich zabaw. Przez miejscowy tu megafon zapraszamy do biblioteki dzieci w wieku od 7 -10 lat.
Zajęcia okazują się bardzo udane i pusta wcześniej biblioteka przed południem jest wykorzystana w pełni na ciekawe, edukacyjne zajęcia. Ponad dwadzieścioro dzieci uczestniczy z zainteresowaniem w “ reading time ” najpierw w bibliotece, a potem na zewnątrz w cieniu drzewa. Proponowane zabawy rytmiczne podobają się wszystkim. Na zakończenie zajęć na pytanie - Kto chce przyjść jutro do biblioteki ? wszystkie dzieci podnoszą palec do góry.

Kolejnego dnia pojawiają się te same dzieci prawie w komplecie. Tym razem ja prowadzę. zajęcia. Na zakończenie przekazuję dzieci Benowi – trenerowi, który już z bibliotecznego tarasu ze śpiewem, w formie zabawy porywa dzieci i rytmicznym krokiem idą za nim na plac, gdzie zwykle odbywają się treningi. Jestem pod wrażeniem prowadzonych przez niego zajęć.

Co stanie się z tą gromadką dzieci gdy wyjadę ? Gdzie znaleźć dobrego nauczyciela ? A jeśli się znajdzie to kto pokryje koszty nauczania ? Biblioteka Fundacji Freespirit mogłaby być dobrym miejscem na rozpoczęcie kształcenia tych dzieci, bo żadna tu szkoła podstawowa nie ma tak dobrych warunków.