Zbiórka już o 8:00 rano. Znów sporo przygotowań, tylko strojów już nie pierzemy choć niektóre są całkowicie mokre. Rozłożone na tarasie wietrzą się i suszą przez pół godziny.

Tym razem bus się spóźnia i mamy powtórkę z dnia poprzedniego. A gdyby udało się wyjechać punktualnie, nie byłoby problemu kto bierze udział w programie, kto nie. W Centrum Kultury w Cape Coast sporo atrakcji dla dzieci. Jest nawet choinka, choć nie tak ładna jak u nas i uboga w dekoracje. Nie robi wrażenia na dzieciach zarówno choinka jak i góra prezentów obok. Chyba nie wiedzą co to jest. I dobrze, bo te prezenty ( jak domyślam się i co widać przez przezroczystą folię to używane zabawki z darów zapewne jakiejś organizacji ) są tylko dla dzieci, które przyszły tu z wykupionym biletem za 5 GHC. My takich nie mamy. Nie biegną też dzieci do Mikołaja, jakiejś dziwnej postaci dla nich, która z niczym się im nie kojarzy. Tylko niektórzy wiedzą, że to Christmas Father przynoszący prezenty.

Centrum zwraca nam 40 GHC za transport. Nie dostajemy obiecanego posiłku, wszyscy zmęczeni i głodni. Przygotowane bułki zostały zjedzone przed południem, banany również. Zamiast 25 dzieci mamy 39 osobową grupę i dwóch trenerów. Jest też Malaika z małą Kingą. Kupuję każdemu ryż z sosem za 50 pesewas ( 1 PLN ) , młodzieży do ryżu trochę surówki za 10 pesewas każdemu.

Wydatki :

20 porcji ryzu x 0,50 GHC = 10 GHC