– Hurraaaaa! - Radośnie i spontanicznie wykrzykują dzieci na wiadomość, że Anomabu Beach Resort wyraża zgodę na rozbicie namiotów i spędzenie nocy z Zespołem Freespirit na ich terenie. Nic dziwnego, że wszyscy polubili to miejsce, bo pięknie w cieniu palm, do tego nocleg w namiotach jest dużą atrakcją.

I znów w zadziwiający sposób się dzieje, że zamiast wybranej szesnastki mamy 34 osoby- zapchany całkowicie bus i 1 taksówkę. Rozbijamy namioty pod palmami. Uroczo! Przygotowane bębny do występu skupiają wokół hotelowych gości – zarówno dorosłych jak i dużą gromadkę dzieci. To noc międzynarodowych spontanicznych warsztatów taneczno – bębniarskich.

Pierwotnym planem było nocne ognisko na plaży w Moree i kiełbaski grzane na patykach. Przyjaźni pracownicy Anomabu Beach Resort troszczą się o wszystkich, z uśmiechem grillują nam zakupione przez nas kiełbaski i chleb. O północy zostaje rozpalone na plaży duże ognisko i kolej na występ naszego Zespołu.

Gimnastyka poranna pod palmami i ką piel w falach oceanu jeszcze przed śniadaniem to wyjątkowe rozpoczęcie 2012 roku. Trzech ratowników pilnujących bezpieczeństwa naszych dzieci i młodzieży umożliwia chwilę relaksu dorosłym. Gdy rozpoczyna się odpływ i woda na wiele metrów od brzegu sięga zaledwie kolan, stojący na brzegu oceanu ratownicy odsuwają się w cień palm.

Po późnym śniadaniu (śniadanie funduje nam hotel ) organizujemy zabawy w grupach. I kolejne przygotowywanie strojów, bo w południe występ na plaży. Od jednego z gości dostajemy piłkę. Ten prezent sprawia radość chłopcom. Po występie ulubiony moment większości dzieci - obchód czyli zbiórka. Zebrano 60 GHC. Składanie namiotów, porządki. Oczekiwanie na busa chłopcy wykorzystują na mecz piłki nożnej, inni na międzynarodowe kontakty i wspólną zabawę z dziećmi z innych kontynentów. Edukacyjnie, pracowicie, a zarazem relaksująco rozpoczął się Nowy Rok dla 34 dzieci z Moree.

Dziękujemy pracownikom Anomabu Beach Resort za serdeczne nas przyjęcie. Polecamy wypoczynek w cieniu licznych tu palm kokosowych.