Wyjazd do Accry i występ w National Art Centre, nocleg w stolicy to nagroda dla dzieci z Freespirit Art Group za ostatnie miesiące zaangażowania. Wybór dzieci nie jest łatwy. Kończy się łzami nawet najmłodszego naszego odkrycia, 4 letniego chłopca, który od kilku dni uczestniczy w zajęciach i z niesamowitym uporem, rytmicznie wystukuje prawidłowo wszystkie rytmy na afrykańskim dzwonku. Takich talentów szukamy !

Przygotowań dużo i wciąż wyskakują nowe sprawy. Dostajemy informacje, że Art Centre nie pokryje kosztów podróży. Z obiecanej dzieciom wycieczki nie możemy jednak zrezygnować. W ostatniej chwili musimy tez szukać innego noclegu. Ben – trener, z afrykańskim spokojem, w dniu planowanego wyjazdu, wydzwania od rana i ostatecznie załatwia nocleg w szkole. 26 dzieci + 4 osoby dorosłe, zakupy spożywcze, kostiumy i bębny .. wszystko w busie o zaplanowanym czasie. I jak zwykle, gdy tylko bus rusza rozlegają się afrykańskie rytmy.

Dojazd do Accry nową, otwartą kilka dni temu, trasą robi wrażenie. Trzy pasy ruchu w jedną stronę, nie ma już korków, jedziemy szybko. Dzieci w autobusie z zachwytu wstają. Mijamy Accra Mall – nowo otwarte, nowoczesne centrum handlowe. Idziemy, nie na zakupy, ale obejrzeć. Skorzystanie z nowoczesnych toalet i przejażdżka windą są wystarczającą atrakcją. Wspólny nocleg jest zawsze frajdą chyba dla wszystkich dzieci na świecie. Tylko nasz trener rozkłada namiot na dachu naszego busa. Będzie w nocy pilnować bębnów.

Kolejny dzień spędzamy w National Art Centre. Występ naszego Zespołu ma rozpocząć konkurs teatrów szkolnych. Rozpoczęcie programu się opóźnia, ale w takim miejscu nikt się nie może nudzić. To miejsce, gdzie znajduje się tysiące różnorodnych ręcznie wyrabianych wyrobów – maski, biżuteria, tradycyjne stroje, ubrania, batiki, to rozległy bazar, który każdy odwiedzający Ghanę powinien odwiedzić. Dzieci oglądają z zainteresowaniem wszystko – obrazy, rzeźby, instrumenty, ale szczególnie podobają im się plecaczki z ghanijskiego materiału kente. Proszą, by im kupić.

Po występie naszego Zespołu i obejrzeniu kilku przedstawień uczniów szkół średnich idziemy na spacer po Kwame Nkrumah Park. Tu bilet dla dziecka 0,50 GHC, za to dla osoby, która nie ma ghanijskiego obywatelstwa 6 GHC tak jak większość atrakcji turystycznych dla obcokrajowców ceny są dużo wyższe.

Wracamy do Art Centre, by przed powrotem do Moree kupić komplet bębnów dum-dum. To bębny, które mają grupy reprezentujące międzynarodowy poziom, wyjeżdżające na występy do Europy czy Stanów – mówią nasi trenerzy. Wspólny zakup sprawia radość naszym bębniarzom. Udaje nam się otrzymać dodatkowo śliczny prezent – niewielkie djembe. I czas powrotu do Moree. Cena wynajętego busa na dwa dni, transport z Moree do Accry i z powrotem to 11 GHC od osoby + koszty za czekanie – razem 350 GHC (około 700 zł ) , zakupy ( kolacja, śniadanie, woda ) 75 GHC, obiad w Akrze 32 GHC. To inwestycja w kulturę i edukację.