Zespół Freespirit z Moree dostał oficjalne zaproszenia do udziału w XX edycji Międzynarodowego Festiwalu Zespołów Regionalnych „Święto Dzieci Gór” w Nowym Sączu 21 - 30 lipca 2012 oraz  XXV festiwalu „ Festival des Enfants du Monde ” we Francji w Saint – Maixent L'Ecole 11- 18 lipca 2012 w regionie Poitou. Zależy nam, by dać szansę dzieciom z Ghany wzięcia udziału w tych kształcących projektach.

Organizatorzy obu festiwali pokrywają koszty zakwaterowania i wyżywienia. Zapewniają edukacyjny program i transport na czas festiwali. Podstawowym założeniem programowym Święta Dzieci Gór jest zasada, że każdy zespół polski ma swojego partnera – zespół zagraniczny.  Przyjazd grupy z Afryki jest również bardzo istotny dla naszych dzieci , to umożliwienie doświadczenia współpracy z dziećmi z całkowicie innej kultury, to szansa dla licznej polskiej publiczności i przyjezdnych turystów na przeżycie emocji jakie wiążą się z oglądaniem afrykańskich tańców, słuchaniem muzyki granej na żywo,  to dawka pozytywnej energii. Festiwal w Nowym Sączu jest pod patronatem Ministra Kultury , a oba wspierane przez międzynarodową organizacje CIOFF (Międzynarodowa Rada Stowarzyszeń Folklorystycznych ) . Przelot wszystkie grupy muszą zorganizować i pokryć same.

Większość dzieci z Zespołu Freespirit ma już paszporty. Wyrabiamy paszporty jeszcze młodszej dziewiątce. Dziś ponownie jadą do Accry do urzędu paszportowego. Ile osób będzie mogło wziąć udział w projektach w Polsce i Francji będzie zależało od funduszy, no i oczywiście od tego czy dzieci i trenerzy otrzymają wizy. Trzymajcie kciuki :)