W Moree nie mogą uwierzyć, że szansa na wyjazd do Europy i udział w festiwalach w tym roku bezpowrotnie stracona. Z moim przyjazdem i tą wiadomością zrobiło się gwarno, obudziła się młodzież, rodzice i Moree Youth, o których pomoc i zaangażowanie prosiliśmy już dawno. W minionym tygodniu odbyło się w bibliotece kilka spotkań – z Grupą Artystycznej, z rodzicami i przedstawicielami młodzieżowej organizacji skupiającej wykształconych dorosłych, których korzenie wywodzą się z Moree, a swoje biznesy prowadza w Kumasi, drugim z kolei największym mieście w Ghanie. Tego dnia stawili się prawie wszyscy rodzice.

Zebranie przeprowadzono z wzorowym porządkiem i nawet gromadka maluchów towarzyszących afrykańskim mamom nie zakłócała niczym spotkania trwającego ponad trzy godziny. Poruszono wiele tematów dotyczących powodów zaistniałej sytuacji, dyskutowano nad rozwiązaniami na przyszłość, by udział w międzynarodowym festiwalu zakończył się sukcesem jeśli kiedykolwiek dzieci z Moree otrzymają ponownie szansę reprezentowania Afryki

Raport ze spotkania pojawi się wkrótce