Forty i zamki Ghany to zabytki architektoniczne o kolonialnej przeszłości wznoszone w XV- VII wieku nad Zatoką Gwinejską. Grupy Artystyczna wzięła udział w wycieczce do Elminy, której głównym celem było zwiedzenie zamku. Przewodnik opowiadał wyjątkowo ciekawie o historii tego miejsca i niewolnictwie. Wszystkie dzieci wpatrzone w przewodnika słuchały uważnie ponurej historii przodków.

Najpierw budowano forty w celach zabezpieczenia handlu złotem, pieprzem i kością słoniową (tę część świata nazwano Gold Coast – Złotym Wybrzeżem ) oraz towarów importowanych z Europy. Zamek Świętego Jerzego w Elminie ( Sao Jorge da Mina ) wybudowany przez Portugalczyków w 1482 roku jest najstarszym europejski zamkiem w Afryce. W XVII wieku portugalska forteca została zdobyta przez Holendrów. W następnym okresie Anglicy, Szwedzi i Duńczycy wydzierali sobie nawzajem zamki i forty obronne. Najlepiej zachowanymi zamkami, które od 1630 r. służyły do handlu niewolnikami są: Zamek Świętego Jerzego w Elminie, Christiansborg w Akrze i Cape Coast Castle w mieście Cape Coast.

W mrocznych i wilgotnych podziemiach można było sobie wyobrazić jak tysiące Afrykańczyków w okropnych warunkach oczekiwało na transport statkiem do „Nowego Świata”. W totalnej ciszy wszyscy przeżywali opowiadanie o buntownikach zamykanych w ciemnych pomieszczeniach bez wody i picia, o kobietach nie zgadzających się na gwałty wystawianych na prażące słońce z przywiązaną do nogi kamienną kulą i o tych co nie przetrzymali ciężkich warunków wrzucanych po prostu do oceanu. Ostatnim etapem zdrowego, silnego więźnia było przejście przez „ The Door of No Return”. Ponad milion niewolników przetransportowano z tego miejsca do różnych części świta.

Na tym zamku założono pierwszą szkołę w Afryce – to szkoła dla dzieci poczętych z białym człowiekiem. Brytyjczycy używali Elmina Zamku do szkolenia policji.  Dziś miasto Elmina znane jest głównie jako port rybacki.

Wiecej zdjec na Facebooku - Freespirit Foundation