Utracone możliwości wyjazdu na festiwal do Polski i Francji stworzyły nowe szanse przed Zespołem. Planujemy udział w trzech dużych i ważnych festiwalach w Ghanie. 27 lipca w Panafest i 1 września w Fetu Afahye, na którym ma być obecny prezydent Ghany. Główne ceremonie odbędą się na placu Victoria w Cape Coast.

I co najważniejsze będziemy też świadkami ważnej ceremonii w Moree. Po sześciu latach walki o władzę w Moree ma się odbyć na początku sierpnia zaprzysiężenie nowego króla. W związku z tym Moree powraca do organizowanego tu ostatni raz 11 lat temu festiwalu, kiedyś jednego z większych w tym regionie Ghany. Kilkudniowy festiwal ma się rozpocząć wielkimi porządkami w Moree. Już szkoły i mieszkańcy wycinają okoliczny busz, który jest siedliskiem ogromych ilości śmieci, komarów i sprzyja pojawianiu się niebezpiecznych węży.

Oczywiście podczas festiwalu planowany jest występ Grupy Freespirit. Zapraszamy :)

Przygotowania trwają , dzieci trenują wciąż z zapałem . Szkoda, że naszej młodzieży trochę skrzydła opadły, ale mamy kilku odpowiedzialnych bębniarzy. John z bratem, którzy mieszkają na farmie w wiosce sąsiadującej z Moree, pomimo odległości i zwiększonych obowiązków, pokonują dodatkowych kilka kilometrów ( obecnie pieszo, bo rowery popsute ), by być systematycznie na zajęciach Zespołu. Emmanuel Akontsten choć mieszka na jednym z odległych wzgórz Moree też jest codziennie w bibliotece. A z najpilniejszych dzieci – Stephen, Salomay, bliźniaczki Janet i Jennifer, Marry Ammisah ... i wiele innych. Przeważnie na zajciach jest około 25 członków Zespołu, a w dni gdy przyjeżdża trener z Accry  jest obecnych nawet 40. Mamy dużą przewagę zainteresowanych dziewczynek niż chłopców. Może ktoś wie jak z tym problemem radzą sobie inne zespoły ?