Niespodziewana śmierć prezydenta spowodowała zmiany w planowanych wydarzeniach. Między innymi odwołano festiwal Panafest . Po tygodniowej ciszy mieszkańcy wszystkich regionów Ghany oddają hołd zmarłemu niespodziewanie prezydentowi w różnych ulicznych występach i manifestacjach. Tego dnia obowiązują czarne i czerwone akcenty.

Dzień wcześniej dowiadujemy się o możliwości wystąpienia Zespołu Freespirit w Art Centre i National Theatre w Akrze. Szybka akcja - wybór delegacji i ze względu na czas egzaminów wizyta w szkołach w celu uzyskania zgody. Druga akcją jest szycie zaprojektowanych i skrojonych już wcześniej strojów w ghanijskich kolorach.

Dwugodzinne opóźnienie rano, korek w Akrze i występ dla Ghana TV uniemożliwia nam wzięcie udziału we wszystkich planowanych miejscach, ale udział w programie TV wyrównuje nam poniesione koszty. Zapraszamy do obejrzenia na You Tube tańca „kukum” oraz zdjec na Facebooku, profil Freespirit Foundatiion

Obrzędy pogrzebowe w Ghanie to trzydniowe ceremonie nawet dla mieszkańców Moree. Jednego dnia przy głośnej muzyce wszyscy się bawią co oznacza, że pogodzono się z odejściem zmarłego, a to zapewnia spokojne odejście duszy w zaświaty i jej czuwanie nad rodziną i najbliższymi.