Kryteria zakwalifikowania się na tygodniowy obóz ostre - systematyczność i zaangażowanie podczas treningów, pomoc w bibliotece, szkolne wyniki i koleżeńskość. Salisu, związany z Fundacją od początku naszej działalności w Ghanie, zaoferował nam pobyt na terenie IPMC Learning Centre, którego jest managerem.

Załadowanym maksymalnie busikiem – bębny, namioty, maty, plecaczki, prowiant, jedziemy do odległej o 80 km Duakwy. Jak na każdym obozie podział obowiązków. Rozbijanie namiotów przebiega sprawnie, powstaje też szybko afrykańska kuchnia oraz w cieniu drzew miejsce na posiłki i spotkania.

Program dnia wypełniony od rana. Oprócz warsztatów tanecznych, gry na bębnach dużo sportu i wycieczki. Plantacja kakao, suszarnia kakaowego ziarna, Ghana forest z jednym z największych drzew w Ghanie. Ważną, edukacyjną atrakcją dla dzieci z Moree stają się zajęcia komputerowe, a ekscytującą zabawą ostatniego dnia poszukiwanie skarbu.

Emmanuel jako najstarszy w grupie odkopuje skarb, a jest nim worek African beads zakupiony w Koforidua, na największym markecie African beads w Ghanie.

Wspólne obozowe gotowanie, posiłki w miejscowym barze, pyszne banku z sosem palmowym dodają Grupie Freespirit energii podczas występu w Duakwie przed pałacem chiefa oraz na zbliżające się festiwalowe dni w Cape Coast.

Wakacje w Ghanie są krótkie. Nieliczne dzieci wyjeżdżają do rodziny, inne jadą do miejsc pracy ich rodziców w innych rejonach Ghany, a zdecydowana większość pozostaje w Moree. Wszystkie muszą wypełniać domowe obowiązki – wcześnie rano dostarczyć wodę, pozmywać, zamieść obejście i zaopiekować się młodszym rodzeństwem....pracować , by wesprzeć rodzinny skromny budżet.

Obóz dla 19 szczęśliwców z Grupy Artystycznej to prawdziwe wakacje !

Zapraszamy do obejrzenia na Facebooku albumu - Camp 2012