Pełne kolorystyki festiwale przyciągają turystów z rożnych stron świata do Ghany. Fetu Afahye organizowany corocznie na przełomie sierpnia i września jest jednym z najważniejszych festiwali w Centralnym Regionie Ghany. W tym roku, ze względu na niedawną śmierć prezydenta, kolor złoty zamieniono na czerwony i czarny – kolory żałoby, ograniczono też imprezy powiązane z głośną muzyką i ulicznymi zabawami. Otwarcie festiwalu w Emintsimadze Palace było spokojne i - pomijając nasze bębny - ciche. Do Pałacu nie przybyło wielu spodziewanych gości, ale między innymi ważnymi osobistościami była obecna Queen Mother of Cape Coast, na zaproszenie której Zespół Freespirit wziął udział w festiwalu. Dzieci wystąpiły w ghanijskich kolorach, zatańczyły też w tradycyjnym kente i spódniczkach z rafii. Po występie otrzymaliśmy propozycję uświetnienia jednej z imprez festiwalowych - konkursu gotowania dla niewidomych. Dzieci z entuzjazmem przyjęły wiadomość o ponownym przyjeździe do Cape Coast.