Główny dzień Fetu Afahye, Durbar of Chiefs, odbywa się corocznie w pierwszą sobotę września. Dwugodzinna uliczna parada ulicami Cape Coast kończy się uroczystością w Victoria Park. Czas oczekiwania na pojawienie się uczestników parady, kolorowych grup na czele z chiefem Cape Coast wypełnia Zespół Freespirit. Pojawienie się policji na białych motocyklach, honorowej eskorty prezydenta, przerywa występ. Przejście prezydenta Johna Mahama placem Victoria, powitanie kilkutysięcznej widowni to ekscytująca chwila nie tylko dla naszych dzieci.

Przez megafon słyszymy – Culture Group Freespirit Ghana ! - poproszono nas o krótki występ. Zespół zatańczył Atapampę – taniec na powitanie chiefów. Potem kolejne punkty programu, a po przemówieniu prezydenta znów się rozlega - Culture Group Freespirit Ghana (te dwa słowa są wymalowane na stojaku dla bębnów) ! Freespirit jest jedynym zespołem uświetniającym tego dnia uroczystości na Victoria Park. Na zakończenie Mary Amissah i Salome Effum tańczą kete. Chwila, gdy prezydent tańczy kete z dziećmi jest szczególną, podkreślająca jak ważna jest afrykańska kultura.

Ten dzień z pewnością będą długo pamiętały dzieci z Moree. Program transmitowano„na żywo” przez radio. W0] = n było głośno o Freespirit Ghana i zastanawiano się czy to ten sam zespół Freespirit. Na oficjalnej stronie Goverment Ghana są zdjęcia z Fetu Afahye. Zapraszamy również do galerii na Facebooku – Freespirit Foundation