Wzdłuż wybrzeża Ghany jest wiele historycznych miejsc – starych fartów i zamków, z których część jest na liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. By dzieci i młodzież z Zespołu Freespirit miały możliwość poznawania historii własnego kraju w ramach nagrody za zaangażowanie i postępy zorganizowaliśmy 2 dniową wycieczkę szlakiem starych fortów. W dniach 22-23 września zwiedziliśmy : Fort San Sebastian w Szema, Fort Orange w Secondi i Fort Metal Cross w Dixcove, a 13 września kilkoro dzieci miało okazję zobaczyć z bliska Fort Amsterdam w Abandze.

Tereny dzisiejszej Ghany kolonizowane były od XV w przez ludy europejskie w szczególności Portugalię oraz Wielką Brytanię. Od tamtych czasów na wybrzeżu, nazywanym "Złotym Wybrzeżem" powstało wiele zamków i fortów najpierw chroniących złota i diamentów wydobywanych w licznych tu kopalniach, potem służących do handlu niewolnikami. Od połowy XVI w , gdy zaistniało wielkie zapotrzebowanie na siłę roboczą na plantacjach i w kopalniach Brazylii i Ameryki Północnej, nastąpiła wielka eskalacja handlu niewolnikami. Forty i zamki stały się miejscem, gdzie przetrzymywano ich w okrutnych warunkach w oczekiwaniu na statek. „Drzwi bez powrotu” były ostatnią barierą dzielącą wcześniej wolnego człowieka od kikumiesięcznej podróży pod pokładem statku i „ Nowym Światem ”. Wielokulturowość i nieporozumienia plemienne pomagały w werbowaniu Afrykańczyków i ich odsprzedawaniu za sprowadzone dobra. Rolę pieniądza spełniały też specjalne muszle, w Ghanie nazywane cedi.