W afrykańskiej codzienności często zdarza się, że dzieci nie mają na lekcjach podręczników, przez co ich postępy w nauce są znacznie spowolnione. Staramy się zapewnić komplet podręczników wszystkim naszym podopiecznym, dzięki czemu ich nauka jest dużo bardziej efektywna.

Ile kosztują książki w Ghanie?
Ostatnio zakupiliśmy podręczniki dla kilkorga dzieci, m.in. dla Grace Dadzie do klasy II (prawie cały komplet - z wyjątkiem jednego, który nie był dostępny) - jej komplet kosztował 37,50 Ghc.
Przelicznik: 1 GHS (ghanijskie cedi) = ok. 1,66 PLN
37,50 Ghc = ok. 62 PLN

Aby wyobrazić sobie jak wielka jest to kwota dla rodziców dzieci z Moree, dla porównania pensja nauczyciela w Moree, takiego bez oficjalnych kwalifikacji, w prywatnej szkole, wynosi około 80 Ghc, a nauczyciel z kwalifikacjami, po studiach zarabia około 240 Ghc (większości szkół jednak nie stać na taki wydatek).

Będziemy bardzo wdzięczni za wpłaty, które umożliwią nam zakupienie podręczników szkolnych oraz dodatkowych książek do naszej biblioteki.

Jak możesz pomóc?
Wpłata 15-20 PLN to jeden podręcznik.
80-100 PLN to komplet podczników dla jednego dziecka.

Na zdjęciu Grace Dadzie ze swoim kompletem szkolnych podręczników :)