Drodzy Przyjaciele, Dobroczyńcy oraz Entuzjaści Kultury Afrykańskiej!

Jesteśmy członkami Grupy Freespirit z Moree w Ghanie i chcielibyśmy opowiedzieć wam o naszych ekscytujących przygodach roku 2012.

W sierpniu, podczas wakacji, wyjechaliśmy na obóz do Duakwy.  Dla większości z nas był to pierwszy wyjazd z Moree i poznawanie nowych ludzi i rzeczy było dla nas niesamowitym przeżyciem.  Byliśmy na wycieczce w lesie, gdzie rosną największe w Ghanie drzewa i zwiedziliśmy plantację kakao.  Chcieliśmy dowiedzieć się więcej na temat kakao – do czego jest używane i jak eksportowane za granicę.Podczas obozu mieliśmy również zajęcia komputerowe. Większość z nas nie wie zbyt wiele o komputerach, więc było to dla nas dużą frajdą i dobrym ćwiczeniem, mimo że początki były trudne.

Nauczyliśmy się używać myszki, tworzyć foldery oraz obsługiwać programy word i paint. Dobrze się bawiliśmy gotując i jedząc różnorodne potrawy, takie jak np. kenkey z gulaszem z kontomire – jest to zielonkawe warzywo o pysznym smaku.

Jednym z naszych zadań było odnalezienie skarbu, co wcale nie było łatwe! Udało nam się jednak go odnaleźć, a skarbem okazały się koraliki, które upiększą nasze występy.

Naszą następną przygodą był Festiwal Abangye w Moree. Jest to lokalny festiwal, który ma na celu zbliżać do siebie mieszkańców i ich rodziny. Od jedenastu lat nie obchodzono tego święta z powodu kłótni plemiennych. W tym roku festiwal się odbył, tańczyliśmy tradycyjne tańce, a inne grupy muzykowały. Atmosfera na festiwalu była fantastyczna, a po festiwalu poszliśmy na plażę, gdzie także tańczyliśmy i śpiewaliśmy.

Innym festiwalem obchodzonym w Cape Coast jest Fetu Afahye. Byliśmy jedynym zaproszonym zespołem. Gościem specjalnym festiwalu był prezydent Ghany – pan John Dramani Mahama. Z jednej strony obawialiśmy się występu przed takimi tłumami, ale z drugiej obecność najważniejszych ludzi w państwie bardzo nas ekscytowała. W pewnej chwili zobaczyliśmy ministrów i prezydenta, który, ku naszemu zdziwieniu, uścisnął ręce kilku z naszych perkusistów. Było to niesamowite uczucie, ale pozostaliśmy nieśmiali i niepewni siebie, bo nigdy wcześniej nie spotkaliśmy nikogo tak ważnego!  Prezydent bardzo mile nas zaskoczył, gdy powiedział nam, że jesteśmy bardzo utalentowanymi tancerzami. Na zakończenie, dwoje naszych tancerzy – Salomey i Mary zatańczyli z prezydentem taniec kete.

4 września rozpoczął się nowy rok szkolny. Z radością spotkaliśmy znowu swoich przyjaciół. Zanim zaczęły się zajęcia, musieliśmy poustawiać ławki szkolne i posprzątać szkołę.

22 września wystąpiliśmy w Cape Tree Point Forest Reserve oraz odwiedziliśmy historyczne miejsca – forty Sebastian and Orange, było to wspaniałe przeżycie. Obejrzeliśmy armaty oraz starożytne szczątki ludzkie, uczestniczyliśmy w lekcji  medytacji. Dzięki tej okazji poznaliśmy nowych przyjaciół, a teraz naszym marzeniem jest wyjazd do Polski na międzynarodowy festiwal. Bardzo często pytamy o ten festiwal, jak daleko jest z Ghany do Polski i jak się tam dostaniemy. Nie możemy sobie nawet wyobrazić podróży samolotem! Zastanawiamy się też nad tym, jak ludzie w Polsce żyją. Jesteśmy bardzo podekscytowani możliwością podróży, byłaby to dla nas najbardziej niezwykła przygoda!

Byliśmy również na wycieczce w Anomabo Beach Resort, gdzie odpoczywaliśmy i dobrze się bawiliśmy. Pływaliśmy w oceanie, graliśmy w piłkę nożną bawiliśmy się naprawdę wspaniale. Było bardzo gorąco i występ w kurorcie dosyć nas zmęczył, ale czas minął nam bardzo miło. Spotkaliśmy tam ludzi z całej Ghany, jak również obcokrajowców. Publiczność wyrażała się bardzo pozytywnie o naszym występie, a nasz trener był również bardzo z nas zadowolony.

Podsumowując, powołanie grupy Freespirit w Moree okazało się ogromnym dobrodziejstwem dla nas oraz miejscowej ludności i pragniemy za to gorąco podziękować wszystkim naszym sponsorom. Niech Bóg was błogosławi.

Członkowie Grupy Freespirit