Od pewnego czasu biblioteką w imieniu Fundacji Freespirit opiekuje się Gaetan Badiwon. Sumiennie wywiązuje się ze swoich obowiązków i przygotowuje cotygodniowe sprawozdania z tego, co dzieje się w bibliotece. Oto wybrane fragmenty z raportów z lutego 2013:

1 II: „(…) Współpraca z wolontariuszami układała się świetnie, wiele nauczyliśmy się od siebie nawzajem. Byli naprawdę mocno zaangażowani i bardzo pomocni. Przez większość czasu pracowałem z Kubą. Iwona i Ingrid świetnie odnalazły się w organizowaniu przestrzeni i porządku w nowym miejscu. Nadal jeszcze pracujemy nad urządzeniem biura i klasy, pomaga mi John.  W najbliższy piątek organizujemy zajęcia dla dzieci z Oxford School.(…)”

8 II: (…) Poszukujemy z Benem nowego trenera dla Grupy. Wolontariusze wystosowali pismo w tej sprawie do Wydziału Muzyki Uniwersytetu w Cape Coast i mamy nadzieję na dobre wieści w tej sprawie. (…)”

14 II: (…). We wtorek mieliśmy zajęcia z literatury angielskiej, a w środę z matematyki. Uczyłem dzieci podstawowych zasad budowy zdań i prostych rachunków. Niektóre dzieci, a zwłaszcza Theresa, Mary, Adelaide i Christy, bardzo aktywnie uczestniczyły w zajęciach. Zorganizowaliśmy też pranie brudnych kostiumów, a Rebecca, Janet, Jennifer, Salomey, Mary, Adelaide i Albertina twyczyściły tablice. (…)”

22 II: (…)Najaktywniejsze w tym tygodniu dzieci to Adelaide i Mary Manso. Przez cały tydzień pomagały zaprowadzić porządek w książkach i sprzątać bibliotekę. (…)”

28 II: „(…)22 lutego zorganizowaliśmy w bibliotece spotkanie powitalne z Dr. Mawuyram Quessie Adjahoe oraz Margaret Delali z Wydziału Muzyki i Tańca Uniwersytetu w Cape Coast. Dr Adjahoe uczy gry na bębnach, jest też kompozytorem, dyrygentem i uczy gry na tradycyjnym ghanijskim flecie. Maggi jest instruktorką tańca i uczy tradycyjnych ghanijskich pieśni i choreografii. (…) Po spotkaniu poszlismy zobaczyć dzieci na próbie. Nasi goście byli mile zaskoczeni występem dzieci. (…) W poniedziałek zorganizowałem pokaz filmowy – obejrzeliśmy „Podróże Guliwera”. Po seansie rozmawialiśmy o filmie, dzieci wymieniały się wrażeniami. We wtorek i środę pisaliśmy testy z angielskiego i matematyki.”