Z wielką nadzieją, że tym razem wizy uda się uzyskać rozpoczęliśmy proces przygotowywania dokumentów wcześniej. Zdobycie wszystkich potrzebnych dokumentów oraz podpisów rodziców, którzy w większości zajmują się połowami czy sprzedażą ryb poza Moree to nie lada wyzwanie.

Moja obecność mobilizowała wszystkich do wywiązywania się z określonych zadań. Dzieci wykonały plakat na temat afrykańskich tańców, uczą się pilnie o Ghanie, kontynentach i ćwiczą sprawne odpowiadanie po angielsku na pytania, które mogą paść podczas interview. Poznanie dnia urodzenia to nowość dla nich, bo nikt nigdy nie obchodził urodzin. Przypominają sobie, gdzie i kiedy występowały z Zespołem Freespirit.

Dzieci z szansą na udział w międzynarodowych festiwalach rozpoczęły zbiórkę funduszy na wizy. Przekazanie kilku Ghc dla wielu rodzin z Moree to wszystko co mają. Umówione internetowo Interview w ambasadzie jest 16 maja.

Informacja o trzech festiwalach została umieszczona na ścianie biblioteki i teraz widać, że udział w festiwalach wiąże się z wielkim wyzwaniem i mnóstwem przygotowań. Występy nie tylko w festiwalowych miastach , ale i okolicznych, przygotowanie Dnia Narodowego i afrykańskiego bazaru, parada … Będzie mnóstwo atrakcji dla licznej widowni z kilku regionów Polski.

Krystyna Choszcz

Zmieniony ( Czwartek, 30 Maj 2013 13:36 )