Podróż do Saint Mixelle L'Ecole na festiwal " Dzieci Świata" wspólnym autokarem z kolumbijską grupą staje się początkiem przyjaźni od pierwszych chwil na nowym kontynencie. Koncert inauguracyjny, parada, ghanijski dzień, piknik z rodzinami, występy wyjazdowe – program intensywny. Przestrzeganie czasu posiłków, spotkań, występów i ich długości prawie co do minuty nie jest prostym zadaniem dla osób z kultury, gdzie czas nie ma istotnego znaczenia.

Wielką przyjemność sprawia natomiast wzajemna nauka regionalnych tańców, co jest ważnym punktem programu każdego festiwalu. Zespół Freespirit powiększa więc swój repertuar o tańce z Norwegii, Chin i Kolumbii.

Festiwalowy tydzień kończy Koncert Galowy i nadchodzi czas rozstania afrykańskich dzieci z ulubionymi drużynami i francuskimi rodzinami. Na pożegnanie śpiewają ze łzami w oczach "punto-punto" – taniec przyjaciół z Kolumbii. Ciężko się rozstać.

Zmieniony ( Środa, 14 Sierpień 2013 17:27 )