Z Saint Mixelle L'Ecole powrót do Paryża i stąd kursowym autobusem przez Belgię, Holandię, Niemcy do Polski na festiwal do Nowego Sącza, gdzie Zespół Freespirit jest wyczekiwany od trzech lat. W tym roku na "Święto Dzieci Gór" przyjechały zespoły z Bułgarii, Indii, Tajwanu, Belgii, Ukrainy, Rosji i Ghany. Tu każdy z zespołów zagranicznych tworzy wraz z jednym z polskich zespołów tzw. parę kamracką, aby dzieci mogły się zaprzyjaźnić i poznać lepiej kulturę innych krajów. W tym roku wyjątkowo na XXI już festiwalu za sprawą Zespołu z Ghany, który otrzymał wizy w ostatnim momencie powstaje kamracka Trójka: Polska- Ukraina- Ghana.

"Wydaje się, że wkraczające w trzecią dekadę Święto Dzieci Gór jest dla wszystkich przewidywalne i nie jest już w stanie niczym zaskoczyć. Wprawdzie jego tegoroczna, 21. edycja, jest w zasadzie taka sama jak poprzednie, ale jednak nie ta sama" - podaje MCK – organizator Święta Dzieci Gór.

Ogromnym zainteresowniem cieszą się dzieci z Ghany. Afrykańska Grupa dodaje festiwalowi kolorytu, a uśmiechnięta Trzynastka otrzymuje dowody sympatii od mieszkańców Nowego Sącza, Milówki i Krynicy Górskiej, wszędzie gdzie zaczynają rozbrzmiewać afrykańskie rytmy.

Zmieniony ( Środa, 14 Sierpień 2013 17:25 )