Freespirit Art Group w silnym, blisko 20-osobowym składzie, wystąpiła w piątkowy wieczór w restauracji Oasis w Cape Coast. Nasze tancerki zostały przez trenera pięknie ukraszone białymi malunkami na ciele, co w połączeniu z ich naturalnym wdziękiem i tradycyjnymi ghanijskimi strojami wyglądało na scenie wprost bajecznie. W ciągu godziny zaprezentowaliśmy tańce: gazo, kpatsa, tokpe, bambuli, arewa, tora, fumefume, kuku, oasa – przy pełnym energii akompaniamencie bębniarzy i afrykańskich zaśpiewach całej grupy obrazy na scenie zmieniały się jak w kalejdoskopie.

Przygotowaliśmy też stoisko z pamiątkami dla turystów – po koncercie mogli oni zakupić od dzieci np. bransoletki, szkatułki z kokosa, torebeczki uszyte z kawałków materiału z recyklingowym wykorzystaniem plastikowych woreczków po wodzie pitnej, które dzieci wykonały własnoręcznie na zajęciach Art & Craft prowadzonych ostatnio w bibliotece przez Tinkę – wolontariuszkę z Węgier. Mamy nadzieję, że uda nam się przygotować podobne, a nawet większe stoisko z wieloma pamiątkami na letnie występy w Europie .

Zmieniony ( Wtorek, 13 Maj 2014 09:45 )