W niedzielę zabraliśmy 11 dzieci do Kakum National Park oddalonego od Moree o ok. 40 km. Przewodnik w bardzo przystępny sposób opowiadał o lesie deszczowym, jak również o niektórych roślinach i zwierzętach w nim żyjących. Zobaczyliśmy np. drzewo kyenkyen, z którego kory przodkowie Ghanijczyków wytwarzali materiał na ubrania, drzewo esa, z którego wytwarza się pałki do ubijania fufu, oraz roślinę, której używano dawniej do barwienia strojów na czerwono i czarno (tradycyjne barwy ceremonii pogrzebowych).

Pobyt w parku zakończył się przejściem po wiszących mostach, zawieszonych 12-30 m nad ziemią, które kołysząc się pod wpływem kroków dostarczyły dzieciom dreszczyku emocji.

W drodze powrotnej zatrzymaliśmy się przy jednym z hoteli, gdzie dzieci szalały w basenie, a na koniec poszliśmy zobaczyć krokodyle w parku nieopodal. Dwu-dwuipółmetrowe bestie podziwialiśmy przy gwarze ślicznych ptaków (weaver bird), które akurat tam miały setki swoich gniazd na pobliskich drzewach. Obserwacja ptaków i podziwianie z bliska misternie utkanych gniazd dopełniło naszą, niezwykle interesującą, lekcję przyrody.

Zmieniony ( Wtorek, 13 Maj 2014 09:53 )