Dzieci, które są z nami od kilku lat, prezentują się na scenie już naprawdę dobrze, o czym mogliśmy się przekonać podczas europejskich festiwali latem ubiegłego roku. Trzon Grupy Freespirit stanowią dzieci w wieku 11-14 lat, ale trenują z zespołem też 8-10-latki i radzą sobie coraz lepiej.

Na treningi zespołu przychodzi ostatnio sporo maluchów, które z błyskiem w oku i podziwem podpatrują starsze koleżanki i kolegów, a później z zapałem powtarzają elementy choreografii. Postanowiliśmy, że czas zrobić nowy nabór do Freespirit Art Group – dzieci w wieku 6-8 lat za kilka lat będą jej podporą. Tym razem chcemy się jednak posunąć o krok dalej – zamierzamy przyjąć ok. 20 dzieci i umieścić je wszystkie w jednej szkole, a nawet w jednej klasie i zadbać o ich edukację. Mamy już zielone światło z odpowiedniego Wydziału Edukacji do otwarcia pierwszej klasy i tym samym założenia własnej szkoły

.

Przed nami selekcja – wspólnie z trenerem wybierzemy dzieci mające dryg do tańca i doskonałe poczucie rytmu, a później przez kilka tygodni sprawdzimy, które są systematyczne i robią postępy także w edukacji ogólnej. Chcemy stworzyć naprawdę wyjątkową grupę, która przeżyje z nami wspaniałą przygodę z kulturą afrykańską i będzie poszerzać swoje międzynarodowe horyzonty!

Oczywiście kolejne dzieci w zespole to kolejne wydatki. Wyposażenie jednego dziecka w komplet podręczników, zeszyty, przybory szkolne, plecak, mundurek to spory jednorazowy wydatek - w przeliczeniu ok. 100-150 zł. Do tego dochodzą comiesięczne wydatki stałe – dzierżawa budynku, media, pensja nauczyciela i trenera… Lunch dla uczniów. Czasami jakaś wycieczka.

Chcielibyśmy zaprosić Wszystkich Sympatyków Kultury Afrykańskiej i Afrykańskich Dzieci do współfinansowania naszego Projektu. To współtworzenie przyszłości tych małych Ghanijczyków, ale też dzielenie się barwną kulturą afrykańską z szeroką publicznością na całym świecie! Szczegóły wkrótce .

Zmieniony ( Wtorek, 13 Maj 2014 09:48 )