Niewielkie miasteczko w województwie lubelskim z najpiękniejszym pałacem rokoka jest miejscem kolejnego projektu z udziałem Zespołu Freespirit. W pobliżu tej rezydencji, wśród zieleni I LO. Widok ładnej szkoły wzbudza radość na twarzach dzieci z Ghany. Zespół z Chile jadący na kolejny festiwal pomaga wyładować nam bagaże, których z każdym kolejnym projektem jest więcej.

Plakat Freespirit ze zdjęciem zrobionym na lotnisku w Berlinie na tablicy szkolnego holu informujący o Afrykańskim Tygodniu w Radzyniu wzbudza entuzjazm. Na widok sali gimnastycznej i informacji o możliwości korzystania ze sprzętu sportowego chłopcy skaczą do góry. Super!

Będziemy spać na mniejszej sali gimnastycznej, która też jest duża, wiec momentalnie z pomocą pana Roberta, organizatora Afrykańskiego Tygodnia, pojawia się tu stół do ping-ponga. Do własnej dyspozycji każdemu zostaje przydzielony prysznic. Dzieci z Moree już są w siódmym niebie, a to dopiero początek podlaskich atrakcji.

• Kocham polską szkołę! - mówi Emmanuel

Spotkanie z wojewodą podkreśla jak ważny jest tu pobyt młodych artystów z Afryki i realizowany tu projekt z ich udziałem. W zamian za godzinę warsztatów tanecznych i godzinkę bębniarskich lista wakacyjnych rozrywek długa – konikami do lasu na jagody, basen, strzelanie, pokazy chemiczne, pobyt nad jeziorem z mnóstwem kolejnych atrakcji. Widząc jaka frajdę sprawia jeżdżenie na rowerach gościom z Ghany miejscowe dzieci przyjeżdżają na zajęcia do Centrum Kultury rowerami. Spędzamy niesamowite chwile w Radzyniu.

Zawody sportowo-rekreacyjne w Białej przygotowane fantastycznie ! Różnorodne konkurencje emocjonują wszystkich. Ghana zwycięża punktacją 18:15 Gdyby w przeciąganiu liny nie byli boso i nie zostali pociągnięci po suchej trawie jak po lodzie to zapewne przewaga byłaby większa. Ale najważniejsza jest zabawa. W rzucaniu jajkiem na odległość precyzją rzutu zadziwia trener, a Stephen i Emmanuel delikatnością łapania, zwiększając za każdym rzutem odległość o 1 m. Panie z koła gospodyń zadbały, by nikt nie wracał tego dnia głodny. Domowe wypieki, pierogi z jagodami, grill... lody...i znów prezenty. 3 walizki, sandały dla każdego dziecka z Ghany i getry dla dziewczynek – wszystko bardzo się przyda, bo już walizka Joany od nadbagażu pękła. Dziękujemy gorąco :)

Dbamy też o edukację. Kilka godzin zajęć w szkolnej sali komputerowej, oglądanie Moree na mapie satelitarnej jest wyjątkowo interesujące dla wszystkich.

Odwiedziny Spomleku – firmy produkującej żółte sery i zapoznanie z procesem produkcji serów od dostawy mleka do zakładu to niezwykle edukacyjny watek tego tygodnia. Goście z Ghany byli zadziwieni jak szybko pracują kobiety przy taśmie, ile ciężkich dojrzewających serów muszą dzienne przełożyć z półki na półkę.

Otrzymujemy kilka spontanicznych zaproszeń na grilla. Zaskakuje nas polska wieś. W jednym z lepiej prosperujących gospodarstw jest boisko do siatkówki i tenisa, trampolina, lina do zjazdów, basen...nawet możliwość postrzelania z prawdziwej kuszy. Korzystamy z wszystkich atrakcji dowolnie. Kurczki z rożna, kiełbaski, napoje, lody, słodycze ...W drugiej rodzinie spędzamy również urocze chwile przy wspólnym stole w ogrodzie, zajadamy się owocami z drzew i krzaków, oglądamy mini zoo z rożnym ptactwem. W niedzielę po mszy i poczęstunku na plebanii , ponownie basen i wieczorkiem idziemy na grilla do rodziny organizatora, pana Roberta Mazurek. Dziękujemy za otwarte serca i zaproszenia.

Ghana od siebie daje piękny koncert na Placu Wolności. Tańczą tez wspólnie z radzyńskimi dziećmi i młodzieżą dwa afrykańskie tańce, a na zakończenie uczestnicy lata w Radzyniu prezentują energiczną zumbę razem z gośćmi z Ghany. Wspólna nauka tego tańca to też kolejne wspaniałe przeżycie dla dzieci dwóch odmiennych kultur.

Wiele doświadczeń było nowych dla dzieci z Moree – pierwszy raz były w lesie, pierwszy raz jeździły konnym powozem i na koniu, chłopcy nauczyli się jazdy na deskorolkach, a wszyscy na rowerach. Dziękujemy za te przepiękne wakacje.

Galeria zdjec z Afrykanskiego Tygodnia w Radzyniu Podlaskim :