Wiele miesięcy przygotowań i intensywnych treningów, by zaprezentować w Polsce nowy program, ciekawszy, lepszy niż w ubiegłych latach. Adelaide, siostra bliźniaczek wprost fantastyczna, a przeciąga się już o kolejny miesiąc wystawienie dla niej aktu urodzenia... rozwiązujemy problemy, o których w europejskich warunkach nawet byśmy nie pomyśleli, że takie mogą być. Stos dokumentacji, ekspresowe wyrobienie dwóch paszportów też wymaga realizacji odpowiedniego planu. Wybór reprezentacji zawsze wiąże się z emocjami dla dzieci i ich rodziców. Kto będzie tym szczęśliwcem ? Pokonujemy kolejne schody. Grupa bardzo dobrze przygotowana do interview w Niderlandzkiej Ambasadzie jedzie do Accry.

Po interview wszyscy dobrej myśli już planują jak się spakować, co zabrać, co Zespół będzie sprzedawać na festiwalowych bazarach. Wizy dla NGO darmowe, więc w Art Centre w Akrze kupujemy dundun. Trwają treningi, bo już w myślach pierwszy występ na Warszawskim Torwarze przy kilku tysięcznej widowni.

Po tygodniu ambasada rozwiewa nasz entuzjazm. Uzasadnieniem odmowy wiz jest zapobieganie nielegalnej emigracji. Status społeczno- ekonomiczny dorosłych członków Zespołu nie daje gwarancji na ich powrót do Ghany. Prawdopodobnie to fala nielegalnych imigrantów z Afryki, przedostająca się łodziami do Wybrzeży Europy spowodowała ograniczenie w wydawaniu wiz. Składamy odwołanie ograniczając liczbę pełnoletnich tylko do 1 osoby dorosłej. Ambasada nie zmienia decyzji. Wyjazd staje się niemożliwy Co dalej … ?

Dziękujemy Organizatorom Festiwalu „ Kids Fun Folk” w Poznaniu i festiwalu „Warmia 2015” w Olsztynie za zaproszenia, jesteśmy wdzięczni Gminie Kozłowo, Szkole i Parafii w Choszcznie za gotowość zapewnienia wakacji dzieciom z Ghany, dziękujemy wszystkim co wsparli wakacyjny projekt.