Uzyskanie miejsca na bibliotekę w Moree jak się okazało stało się niemożliwe. Nie ma w tej miejscowości innego budynku, który mógłby być przeznaczony na ten cel. Szkoda, że jest tu poparcie dla niezliczonej już ilości kościołów, a nie ma miejsca na książki, na dom kultury dla dzieci i młodzieży. Podjęliśmy decyzje o wyprowadzce z Moree. Rodzice dzieci grupy artystycznej z żalem przyjęli tę wiadomość, ale nie mamy takich mocy, by decyzję odmienić. Chciano nam znów przekazać kawałek ziemi na budowę biblioteki, ale nie bez powodu polskie stare przysłowie mówi „ do trzech razy sztuka” . W 2008 ruszyła działalność biblioteki przy katolickim kościele. Kilka miesięcy po wykończeniu budynku przez Fundację kościół budynek zabrał (ma teraz garaże ) 2009 – 20012 wynajmujemy pół domu za inwestycję dokończenia budowy. W 2013 otrzymujemy budynek po starej poczcie. Teraz planowana jest tam agencja ubezpieczeniowa, więc pakujemy wszystko i przewozimy do Elminy. Szkolne podręczniki przekazujemy jednej ze szkół w Elminie.