Najważniejsze rzeczy w życiu nie są wcale rzeczami...
KINGA FREESPIRIT
POLECANE KSIĄŻKI
Start Projekty Projekty Partnerskie

Projekty Partnerskie

Poniżej zamieszczamy wybór projektów,  w jakich projektach Fundacja brała do tej pory udział.

Wystawa zdjęć w Fukafe - 14 kwietnia - 7 maja 2012

Gdańska edycja Festiwalu Filmów Afrykańskich AfryKamera rozpoczęła się wystawą zdjęć Fundacji Freespirit w Fukafe, a 18 kwietnia odbyło się otwarte spotkanie radiowe „ Afryka biedna czy bogata ” prowadzone przez Włodzimierza Raszkiewicza z Radia Gdańsk. Kilkakrotne wizyty w Moree umożliwiły poznawanie zawiłych problemów i sytuacji mieszkańców tej rybackiej miejscowości położonej na wybrzeżu Ghany, jak również utrwalanie tego obrazu na kadrach setek zdjęć. Na wystawie kilkanaście wybranych zdjęć z życia Moree i występów Zespołu Freespirit dla lokalnej społeczności. Wystawa będzie do 7 maja, ul. Olejarna 2. Dziękujemy wydawnictwu Bernardinum za bezpłatny wydruk zdjęć.

Wystawa zdjęć w Tanobrzegu - 24 sierpnia - 19 września 2011

Miejska Biblioteka Publiczna i Fundacja Freespirit zapraszają na wystawę fotograficzną " Moja Afryka ". Wernisaż odbył się 24 sierpnia. Spotkanie z gościem, Krystyną Choszcz - mamą Kingi, wspomnienie o Kindze, której podróżowanie było sensem życia oraz rozmowę o projektach Fundacji poprowadził Jakub Palacz.

Dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację pobytu Zespołu z Ghany w Tarnobrzegu i regionie latem 2012.

Akcja Fundacji i Malaria Aid Association - 6 listopada 2009

Moree ze względu na brak kanalizacji i słabo rozwinięty system sprzątania nieczystości ma wiele miejsc sprzyjających rozwojowi insektów. Moskitiery są jednym ze sposobów zapobiegania ukąszeniom, a co za tym idzie malarii.
Wspólnie z Malaria Aid Association zorganizowaliśmy akcję w Moree - prezentację na temat sposobów zapobiegania malarii. Blisko postoju taxi, tro-tro i bazaru czyli tam, gdzie codziennie przebywa wiele kobiet z dziećmi rozłożyliśmy duży namiot, a pod nim wypożyczone krzesła. Na spotkanie zaprosiliśmy kobiety w ciąży, karmiące oraz z malutkimi dziećmi czyli grupę objętą największym ryzykiem.
Wkrótce wszystkie miejsca były zajęte i dookoła spory tłum zainteresowanych. Zaprezentowaliśmy jak rozłożyć moskitierę na łóżku , ale szybko też padło pytanie jak stosować moskitierę , gdy łóżka nie ma, bo większość mieszkańców Moree śpi na matach. Całe spotkanie przebiegało wzorowo do momentu , gdy zaczęły kończyć się nam moskitiery, które dawaliśmy za prawidłowo udzielane odpowiedzi. Potem Amina już do końca dnia była zaczepiana przez rozczarowane kobiety, dla których moskitier zabrakło. W Afryce ludzie żyją dzisiejszym dniem, więc już następnego dnia o moskitierę nikt nie pytał.

malaria      malaria

Euro-Chantier IV - 20 do 25 października 2008

Kolejny Euro-Chantier, już czwarty, został zorganizowany przez naszego włoskiego partnera - organizację CISP i odbył się w Rzymie.Celem projektu jest stworzenie edukacyjnego programu rozwoju, który będzie wdrażany w przyszłym roku szkolnym we Francji, Hiszpanii, Włoszech oraz w Polsce, uświadamianie o zależności między państwami i kontynentami oraz potrzebie globalnej sprawiedliwej współpracy. W projekt zaangażowane są również trzy organizacje z państw afrykańskich - Beninu, Mali i Senegalu. Fundację Freespirit reprezentowala Krystyna Choszcz - Prezes Fundacji i Katarzyna Drozdal - studentka V roku filologii romańskiej Uniwersytetu Gdańskiego.

Euro-Chantier III - 31 czerwiec do 4 lipiec 2008

Trzeci już Euro-Chantier, którego celem było stworzenie programu edukacji rozwojowej dla młodych europejczyków w wieku 15-18 lat, odbył się między 31 czerwca a 4 lipca 2008 w Paryżu i został zorganizowany przez organizację CRYSALIS.

Euro chantier II - 21 do 25 kwietnia 2008

W dniach 21.04-25.04. Fundacja Freespirit wzięła udział w drugiej części projektu Euro-Chantier, który odbył się w mieście Gandia w Hiszpanii. Euro-Chantier ma na celu tworzenie programów edukacji rozwojowej. Jego pierwsza część miała miejsce w Paryżu w lutym, kiedy wybierane i przygotowywane były konkretne tematy programów edukacyjnych dla grupy wiekowej 6-11 lat w następujących dziedzinach: edukacja, środowisko, zdrowie i równość płci. W czasie drugiego Euro-Chantier, dopracowywaliśmy rezultaty pierwszego spotkania, wybraliśmy tematy dla uczniów w wieku 12-15 lat i rozpoczęliśmy opracowywanie konkretnych programów wdrażających wybraną tematykę.

Francuski Projekt Euro-Chantier - 11 do 17 luty 2008

Celem projektu jest opracowanie edukacyjnego programu, którego zadaniem będzie podniesienie świadomości dzieci i młodzieży europejskiej i uwrażliwienie do pomocy i wsparcia rozwoju edukacji oraz międzynarodowej współpracy. Opracowanie i wdrożenie edukacyjnych metod mających na celu uaktywnienie uczestników do wniesienia własnego wkładu w rozwój edukacji, zdrowia, promocji roli kobiet w społeczeństwie, równouprawnienie płci, ochronę środowiska. Projekt jest adresowany do młodych europejczyków od 6-25 lat.

Euro-Chantier no1 odbył się we Francji. Wymienialiśmy doświadczeń na polu rozwoju edukacji, zapoznaliśmy się założeniami projektu i rozpoczęliśmy opracowywanie programu dla uczniów klas najmłodszych 6-11 lat. Nasi afrykańscy partnerzy otwarcie mówili o problemach, przyczynach i konsekwencjach nie chodzenia dzieci do szkoły, pracy dzieci, malarii, niedożywieniu i pustynnieniu…

<< First < Previous 1 2 Next > Last >>

I TY MOŻESZ POMÓC

Konto w banku WBK
PLN - 46 1090 1098 0000 0001 0630 2890

W naszych działaniach pragniemy inspirować do realizowania życiowych marzeń oraz pracy na rzecz wzajemnego poznawania, zbliżania, rozumienia i nawiązywania więzi między ludźmi różnorodnych kultur i tradycji. Każdego dnia i każdym małym krokiem możemy przyczyniać się do tego, by życie stawało się lepsze i szczęśliwsze.
Organizacja Pożytku Publicznego, OPP, Fundacja Freespirit, Freespirit Foundation, Fundacja Charytatywna, Organizacja Charytatywna, Charity Foundation, Pomoc, Fundacja, Charity, Help, 1% podatku, Wolontariat, Volunteering, Kinga Freespirit, Kinga Free Spirit, Malaika, Moree, Kinga Choszcz, Kolosy, Afryka, Ghana, Akra, Accra, Autostop, Najważniejsze rzeczy w życiu nie są wcale rzeczami