Pogrzeb w Ghanie to duża i kosztowna ceremonia. Tradycyjnie trwa trzy dni. Rząd nawołuje do zmiany tego zwyczaju prowadzącego często do dużego zadłużenia. No ale większość chciałaby „pokazać” się przed licznymi sąsiadami, więc rodzina zbiera fundusze przez kilka miesięcy. Kupuje kosztowną trumnę. Wynajmuje namioty chroniące przed słońcem, plastikowe krzesła, sprzęt grający lub zespół , wzmacniacze, bo w Ghanie czym głośniej tym lepiej. Na pogrzebach występują też zespoły tradycyjne tak jak to było od tysięcy lat. Kolorem obowiązującym jest czerwony lub brązowy i czarny, a kolejnego dnia biały z czarnymi wzorami. Tu każdy wzór ma swoja symbolikę – jak obrazkowe pismo. Gości trzeba poczęstować, więc w gotowanie angażuje się rodzina i najbliżsi sąsiedzi. Wielkie gotowanie to już święto. Podczas pogrzebu zbiera się datki, ale zazwyczaj zwróci się tylko niewielka część kosztów i rodzina pozostaje z długami.